Брой 8 (1020), 13-01-2016
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

Темите в дневен ред на Европейския парламент през 2016 г.


Макар и едва започнала, годината се очертава натоварена за Европейския парламент. Депутатите подновяват работата си по широк кръг от въпроси – от кризата с мигрантите до политиката относно климата. Сред приоритетите са и борбата с тероризма, подобряването на системата на корпоративно данъчно облагане и укрепването на защитата на личните данни онлайн.

Мигрантите

Пристигането на стотици хиляди мигранти поставя сложни предизвикателства пред ЕС. Парламентът ще се произнесе по ред предложения на Комисията за справяне с кризата, сред които изграждането на постоянно работещ механизъм за преразпределяне на имигранти от страните, посрещащи най-голям брой, към останалите, както и за изграждане на нова агенция на ЕС с разширени правомощия за охрана на външните граници.

Депутатите ще гласуват и относно изготвянето на общоевропейски списък с безопасни страни на произход, което следва да ускори разглеждането на искове от мигранти за даване на убежище.

Сигурност и лични данни

Терористичните атаки през 2015 г. дадоха нов тласък на идеята за използването на данните на пътуващите със самолет за идентифициране и залавяне на подозрителни лица. Депутатите и представители на европейските правителства достигнаха до предварително споразумение по законодателството през декември, като то скоро ще бъде подложено на пленарно гласуване.

На сходен етап са и мерки за засилване на правомощията на Европол – окончателното гласуване в пленарна зала се очаква през пролетта.

Парламентът е близо също така до финализиране на промените в законодателството за защитата на личните данни, по които се работи от години. През декември се стигна до предварително споразумение със Съвета за правилата, които трябва да дадат на потребителите в Интернет повече контрол върху събираната от тях лична информация.

Данъчно облагане

Облагането на големите корпорации трябва да се промени, за да се гарантира, че те плащат данъци там, където реализират печалби, настояват европейските депутати в неотдавна приети доклади. Втората специална комисия на ЕП по данъчните постановления продължава работата по темата и тази година.

Климат и емисии

Друга комисия на Парламента ще разследва скандала с вредните емисии от колите и пропуските, които позволиха на производители да манипулират данните от тестовете.

Тази година ЕС ще трябва да започне да изпълнява поетите ангажименти със споразумението за климата в Париж от декември 2015 г., където бяха заложени цели за намаляване на световните емисии на парникови газове след 2020 г. В програмата на Парламента са включени гласувания за реформиране на схемата за търговия с емисии в ЕС и нови правила за замърсяването от сухопътния транспорт.

Други въпроси

Депутатите ще продължат да настояват за изграждане на единен цифров пазар в Европа, като незаконодателен доклад по тази тема ще бъде приет още през януари. Преговорите по международни договори като Споразумението за търговията в сферата на услугите (TiSA) и партньорството между ЕС и САЩ за свободна търговия и инвестиции (ТПТИ) ще продължат да бъдат обект на контрол от страна на ЕП.

Освен това Парламентът ще участва в популяризирането на идеята за „кръговата икономика“, която разчита на рециклиране и повторно използване на продукти, и в изграждането на енергиен съюз в Европа, основан на надеждни доставки на енергия.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Нови възможности за повишаване на ефективността на българските компании
Чрез регистрация на предлаганите стоки в Продуктовия каталог на GS1 България Още
БТПП подкрепя кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН
България има уникалната възможност да излъчи първата жена генерален секретар на организацията Още
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
ОП „Развитие на човешките ресурси“ разпределя 30 млн. лв. за работодатели, които наемат безработни младежи до 29 г.
Проектът предлага за работодателите възстановяване на средства за заплата на работници до 6 месеца Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Бизнес мисия в Турция
За посещение на изложение за мебели, декорация - Измир Още
ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ФИНАНСИ
НАП: Корпоративните декларации вече се подават по електронен път
Фирмите, които подадат декларациите си по електронен път, ползват 1% отстъпка... Още
Лицензираните собственици на данъчни складове подават информация и в НАП
От 1 февруари 2016 г. влиза в сила промяна относно подаване на информация от лицензираните складодържатели Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Темите в дневен ред на Европейския парламент през 2016 г.
Сред приоритетите са кризата с мигрантите, борбата с тероризма, подобряването на системата на корпоративно данъчно облагане Още
Евростат: Индустриалното производство в ЕС се понижава през ноември
Най-големи спадове в индустриалното производство има в Португалия, Малта и Холандия Още