Брой 200 (960), 16-10-2015
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

Изследване на Евробарометър: 66% от европейците искат решения на ниво ЕС за кризата с мигрантите


Борбата с безработицата и преодоляването на кризата с мигрантите са основните предизвикателства пред ЕС в очите на европейците, показва ново изследване на Евробарометър, проведено по поръчка на Европейския парламент. Близо две трети от запитаните са на мнение, че решенията относно мигрантите трябва да се вземат на ниво ЕС, а не на национално ниво, а около 80% заявяват, че търсещите убежище трябва да бъдат „по-добре разпределяни сред страните в ЕС“. Отговорите обаче варират значително по страни.

Според резултатите от изследването, проведено през септември 2015 г., 47% смятат, че имиграцията е най-голямото предизвикателство пред ЕС, което показва значителен ръст спрямо 2013 г., когато 14% от запитаните са били на това мнение. В България 49% от анкетираните споделят подобно виждане към момента.

На въпроса за това дали повече решения относно мигрантите трябва да се вземат на европейско ниво, 65% в България отговарят утвърдително, което е близо до средното ниво за ЕС (66%). В някои страни този процент е значително по-висок (около 80% в Кипър, Германия, Люксембург, Испания, Холандия), а в други е близо до 40% (Естония, Полша, Словакия).

Около 60% от запитаните българи смятат, че търсещите убежище трябва да бъдат по-добре разпределяни сред страните в ЕС. Средното ниво за ЕС като цяло е 78%, като най-ниските показатели са в страните от Източна Европа, особено в Чехия и Словакия (съответно 33% и 31%).

Европейците изглеждат разделени относно евентуалния икономически принос на легалните имигранти: около половината от анкетираните заявяват, че техните страни „имат нужда от легални имигранти в определени сектори на икономиката“. Повечето страни от Източна Европа обаче не са убедени: само 24% от българите и от унгарците и 19% от словаците са на това мнение.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Икономически форум на Европалати в Люксембург
За ускорено устойчиво развитие на търговските палати в Европа, за движение напред Още
Покана за участие в бизнес мисия, част от Международен инвестиционен форум
Тенерифе, 26 -27 ноември 2015 Още
ПРЕПОРЪЧАНО ЧЕТИВО
Нобел за развитието без популизъм
Автор: Петър Ганев, Институт за пазарна икономика Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
МЕСОМАНИЯ, СВЕТЪТ НА МЛЯКОТО, БУЛПЕК, САЛОН НА ВИНОТО И ИНТЕРФУД & ДРИНК
11-14 ноември 2015 г., София, Интер Експо Център Още
ДОХОДИ И ЖИЗНЕН СТАНДАРТ
Индикатори за бедност и социално включване през 2014 година
Изследване на НСИ „Статистика на доходите и условията на живот” Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Изследване на Евробарометър: 66% от европейците искат решения на ниво ЕС за кризата с мигрантите
Европейците изглеждат разделени относно евентуалния икономически принос на легалните имигранти Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Възможности за продажба на българско вино в Швеция