Брой 74 (79), 17-04-2012
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

Доклад на ЕК: „Златните“ отпадъци или как някои държави членки превръщат отпадъците в ресурс

Държавите членки с най-добри резултати рециклират до 70 % от отпадъците и практически не погребват нищо в депа, докато други все още депонират над три четвърти от отпадъците си. Как държавите отличнички са превърнали отпадъците от проблем в ресурс? В нов доклад на Европейската комисия, публикуван вчера, 16 април, се обяснява, че това става чрез съчетаване на икономически инструменти. Комбинация от данъци и забрани по отношение на депонирането и изгарянето, схеми за отговорност на производителите и схеми за плащане въз основа на принципа „плащаш повече, ако изхвърляш повече“ се оказват най-ефективните инструменти за пренасочване на потоците отпадъци към по-устойчиви пътища. Тези икономически инструменти ще трябва да се въведат по-широко във всички държави членки, ако ЕС иска да постигне целите, определени в Пътната карта за ефективно използване на ресурсите, а именно нулево депониране, максимално рециклиране и повторна употреба, както и ограничаване на енергийното оползотворяване до неподлежащите на рециклиране отпадъци.

Опитът в държавите членки показва, че най-добрият начин за подобряване на управлението на отпадъците се състои в съчетаване на следните инструменти:

  • Данъци и/или забрани по отношение на депонирането и изгарянето - резултатите от проучването са недвусмислени: процентите на депониране и изгаряне са намалели в страните, където разходите за депониране и изгаряне са се увеличили вследствие на забрани или данъци.
  • Схемите за плащане въз основа на принципа „плащаш повече, ако изхвърляш повече“ се оказаха много ефикасни за предотвратяване на образуването на отпадъци и за насърчаване на гражданите да участват в разделното събиране на отпадъци.
  • Схемите за отговорност на производителите дадоха възможност на няколко държави членки да събират и преразпределят средствата, необходими за подобряване на разделното събиране и рециклирането. Разходната ефективност и прозрачността обаче силно се различават в отделните държави членки и при различните потоци отпадъци, затова е необходимо внимателно планиране и наблюдение на тези схеми.

Значителни различия между държавите членки
Между отделните държави членки има значителни различия в управлението на отпадъците. Съгласно доклад, публикуван от Евростат на 27 март (вж. STAT/12/48), шестте най-напреднали държави членки — Белгия, Дания, Германия, Австрия, Швеция и Нидерландия — депонират по-малко от 3 % от битовите си отпадъци. На другия полюс 9 държави членки все още депонират над 75 % от битовите си отпадъци. Неотдавнашните статистически данни, публикувани от Евростат, показват непрекъснат напредък в някои от новите държави членки, в които процентите на рециклиране бързо нарастват. Образуването на битови отпадъци също намаля в няколко държави членки, вероятно поради икономическия спад.

В доклада на ЕК се посочва, че между 83 и 96% от боклука в България се изхвърля в депа за отпадъци. У нас в депата попадат основно неопасните отпадъци от производството и битовите отпадъци.

Икономически инструменти, необходими за постигане на целите на ЕС
Ще бъде необходимо тези инструменти да навлязат във всички държави членки, за да може ЕС да изпълни целите, определени в неговото законодателство в областта на отпадъците, както и целите за ефективно използване на ресурсите. Ето защо в предстоящия през 2014 г. преглед на целите на ЕС в областта на отпадъците ще бъде направена оценка на възможността използването на тези инструменти да стане правнообвързващо в някои случаи. Комисията също така включва доброто управление на отпадъците като едно от условията за получаване на средства от някои европейски фондове (вж. IP/11/1159 и MEMO/11/663).

Отпадъците са добър бизнес
Междувременно Комисията насърчава държавите членки да прилагат по-ефективно съществуващото законодателство в областта на отпадъците. През 2008 г. отраслите, свързани с управлението и рециклирането на отпадъци в ЕС, са имали 145 милиарда EUR оборот, което представлява около 2 милиона работни места. Пълното спазване на политиката на ЕС в областта на отпадъците би могло да създаде още 400 000 допълнителни работни места в рамките на ЕС, както и допълнителен годишен оборот, възлизащ на 42 милиарда EUR (вж. IP/12/18). По-доброто управление на отпадъците ще допринесе за постигането на няколко общи и специфични цели на стратегията „Европа 2020“ за интелигентен, устойчив и приобщаващ растеж.

За повече информация:
Докладът и подробни резултати за всяка държава членка: http://ec.europa.eu/environment/waste/use.htm

НОВИНИ ОТ БТПП
Норвежкият иновационен фонд ще насърчава зелената индустрия и иновациите в България
За страната ни са предвидени близо 14 млн. евро Още
Новорегистрирани търговски представителства на чуждестранни лица
НОВИНИ ОТ БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ
Асоциацията на млекопреработвателите в България сключи договор за промоция на млечни продукти в трети страни
Програмата е насочена към пазарите на Австралия и Обединените арабски емирства Още
ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ
Парламентът прие промени в ЗОП, свързани с отбраната и сигурността
Националните прагове, над които задължително ще се прилага редът по ЗОП, се повишават средно с около 15 на сто Още
ИНТЕЛЕКТУАЛНА СОБСТВЕНОСТ
Курс за обучение на кандидати за представители по индустриална собственост
Програмата обхваща 2 модула: „Изобретения и полезни модели” и „Марки, географски означения и промишлен дизайн” Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Доклад на ЕК: „Златните“ отпадъци или как някои държави членки превръщат отпадъците в ресурс
Пълното спазване на политиката на ЕС в областта на отпадъците би могло да създаде още 400 000 допълнителни работни места в рамките на ЕС Още