Брой 74 (79), 17-04-2012
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Норвежкият иновационен фонд ще насърчава зелената индустрия и иновациите в България

Международната конференция на тема Зелена индустрия и иновации, която се проведе днес, 17 април, в Осло, Норвегия, постави следните акценти:

  • Ролята на Норвегия като пионер в зелените технологии – едно от решенията на бъдещото. Норвежкият иновационен фонд се стреми да даде своя принос за конкурентоспособна Европа и да укрепи връзките с бенефициентите в седемте страни, представени на конференцията: България, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Румъния и Словакия.
  • Подкрепа на фирмите и тяхната мотивация за опазване на околната среда – по-малко отпадъци и въглеродни емисии, по-малко материали и енергийно потребление за единица продукция. При тази задача от особено значение е ролята на неправителствените организации. Тук е и отговорността на Българската търговско-промишлена палата с нейните регионални  структури и Съвета по иновации – превръщане на идеите в успешни бизнес модели, насърчаване на връзката между предприемачеството, научните общности и научноизследователските институти. Това коментира председателят на Палатата Цветан Симеонов, който участва в конференцията в Осло, и допълни, че трябва да се търсят разнообразни форми на партньорство - проучвателни мисии, експертни срещи.
  • Разясняване на финансовите инструменти на потенциалните бенефициенти по Програмата за зелена индустрия и иновации на Норвежкия иновационен фонд, която ще стартира през тази година с продължителност до април 2016 г. Партньорството трябва да предшества кандидатстването. Ще се прилагат директивите на ЕС и националното законодателство за обществените поръчки. Ще се съблюдават и меморандумите за разбирателство, подписани от Норвегия с всяка конкретна страна-бенефициент. Ще важат правилата за държавна помощ на ЕС.

За България е открит специален офис за програмата. Планира се осъществяване на 22 проекта у нас с норвежки партньори - основно в частния сектор.

Припомняме, че по Норвежкия финансов механизъм България има подписан финансов меморандум към програмна област "Енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници". Прилагането на Норвежката програма в България е успешно и ще продължи осъществяването на съвместни проекти за насърчаване на зелените индустрии и възобновяемите енергийни източници.

НОВИНИ ОТ БТПП
Норвежкият иновационен фонд ще насърчава зелената индустрия и иновациите в България
За страната ни са предвидени близо 14 млн. евро Още
Новорегистрирани търговски представителства на чуждестранни лица
НОВИНИ ОТ БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ
Асоциацията на млекопреработвателите в България сключи договор за промоция на млечни продукти в трети страни
Програмата е насочена към пазарите на Австралия и Обединените арабски емирства Още
ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ
Парламентът прие промени в ЗОП, свързани с отбраната и сигурността
Националните прагове, над които задължително ще се прилага редът по ЗОП, се повишават средно с около 15 на сто Още
ИНТЕЛЕКТУАЛНА СОБСТВЕНОСТ
Курс за обучение на кандидати за представители по индустриална собственост
Програмата обхваща 2 модула: „Изобретения и полезни модели” и „Марки, географски означения и промишлен дизайн” Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Доклад на ЕК: „Златните“ отпадъци или как някои държави членки превръщат отпадъците в ресурс
Пълното спазване на политиката на ЕС в областта на отпадъците би могло да създаде още 400 000 допълнителни работни места в рамките на ЕС Още