Брой 96 (353), 20-05-2013
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

Темите тази седмица в Европейския парламент: избягване на данъци, медийна свобода, търговия със САЩ


Европейският парламент ще вземе отношение по преговорите за търговско споразумение между ЕС и САЩ по време на пленарното си заседание тази седмица в Страсбург. Депутатите ще гласуват резолюция за укрепването на свободата на медиите в ЕС и ще призоват страните-членки да засилят мерките срещу избягването на данъци. Датите за европейските избори през 2014 г. и перспективите за присъединяване на Босна и Бивша югославска република Македония са сред другите теми на заседанието.

Пленарното заседание

Във вторник Парламентът ще обсъди сътрудничеството в борбата срещу избягването на данъци - въпрос, който се очаква да бъде в центъра на дискусиите между европейските ръководители по време на тяхната среща на 22 май в Брюксел. Както винаги, председателят на ЕП Мартин Шулц ще представи позицията на депутатите при откриването на срещата на върха.

Също във вторник депутатите се очаква да призоват за изграждане на механизми за следене на европейско ниво на държавната намеса в медиите. Те също така ще гласуват по предложение европейските избори да се проведат между 22 и 25 май следващата година.

В сряда Парламентът ще обсъди очакванията си от бъдещото споразумение за свободна търговия между ЕС и САЩ. Депутатите ще гласуват резолюция по въпроса в четвъртък.

Във вторник се предвижда да бъдат гласувани правилата за безопасност при добива на петрол и газ в морето. Текстът, по който бе достигнато съгласие със Съвета, изисква от компаниите да демонстрират възможностите си да покрият евентуални задължения при инцидент.

Условията на труд в Бангладеш ще бъдат тема на дебат в четвъртък във връзка със срутването на сграда в столицата Дака през април 2013 г., довело до смъртта на стотици текстилни работници.

НОВИНИ ОТ БТПП
Покана за участие в класацията на БТПП "ТОП 100"
Стартира кампанията за класиране на най-успешните фирми в България през 2012 г. Още
Общо събрание на Международната асоциация GS1 се открива днес в Лос Анджелис
Ще бъдат формулирани стратегическите направления и неотложни мерки в контекста на глобализацията, иновациите и дигитализацията Още
Заключителна конференция в Брюксел по проект REE_TROFIT
Разработена е Европейска обучителна платформа по енергийно реновиране на сгради и използване на възобновяема енергия Още
Палатата поддържа отлично градинката пред сградата
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Търговско-промишлена камара – Пловдив започна работа по проект ITA.BUL
Нейни партньори по проекта са „Конфезерченти България“ и италианският обучителен център „Ческот Венето“ Още
ЗАЩИТА НА КОНКУРЕНЦИЯТА
Комисия за защита на конкуренцията: НЗОК ограничава конкуренцията на пазара на медицински изделия
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Темите тази седмица в Европейския парламент: избягване на данъци, медийна свобода, търговия със САЩ
ПРЕПОРЪЧАНО ЧЕТИВО
Какво се случва в икономиката през първото тримесечие?
Автор: Десислава Николова, Институт за пазарна икономика Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Международно изложение DISPLAY TAIWAN 2013
Представителството на TAITRA в България предлага: насърчителна програма за посещение, организиране на пътуването, преференциални цени за самолетни билети и хотелско настаняване Още