Брой 78 (83), 21-04-2012
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

Реализиране на икономии в Европа: пълно преминаване към електронни обществени поръчки до 2016 г.

Преминаването към електронни обществени поръчки означава използването на електронни комуникации от организациите в публичния сектор при закупуването на материали и услуги или при обявяването на търгове за обществени поръчки. Повишената употреба на електонни обществени поръчки в Европа може да доведе до реализирането на значителни икономии за европейските данъкоплатци.  Държавните институции, които вече са въвели електронните обществени поръчки, отчитат икономии между 5 и 20% от разходите си за обществени поръчки. Общият размер на обществените поръчки в ЕС се оценява на над 2 трилиона евро, следователно всяка икономия от 5% може да спести на данъкоплатците 100 милиарда евро годишно – сума, която се равнява на цената, необходима за построяване на над 150 големи болнични заведения. Тези икономии ще повишат ефективността на публичните разходи в контекста на настоящите фискални ограничения.

Електронните обществени поръчки също така ще допринесат за предоставянето на нови източници за икономически растеж и разкриване на работни места. Те могат значително да улеснят дейността на фирмите, особено на МСП, благодарение на по-високата прозрачност и улеснения достъп до тръжни процедури за обществени поръчки, тъй като ще намалят разходите на фирмите за участие в тръжните процедури (по-ниски пощенски разходи, по-малко разходи за принтиране на документи и др.). Европейският и световен опит показва, че въвеждането на електронни обществени поръчки повишава процента на МСП, участващи в тях.

В съобщението си от  вчера, 20 април, Европейската комисия излага стратегията, посредством която ще се извърши този амбициозен преход. Предложени са редица допълнителни мерки, имащи за цел да подпомогнат всички участници в процедурите за обществените поръчки, включително МСП, да завършат процедурата по преминаване към електронни обществени поръчки на време. Някои от тези мерки включват:

  • Оказване на финансова и техническа помощ при изграждането на необходимата инфраструктура за електронни обществени поръчки чрез Европейски програми и финансиране
  • Определяне и споделяне на най-добрите практики в областта на електронните обществени поръчки
  • Текущо наблюдение и проверка на степента на въвеждане и ползите от електронните обществени поръчки
  • Приемане на широкообхватна информационна стратегия, с цел да се информират заинтересованите страни за ползите и възможностите предоставени от електронните обществени поръчки.

В съобщението си Европейската комисия информира, че самата тя ще премине към изцяло електронни обществени поръчки до средата на 2015 г. – една година преди крайния срок за страните-членки, като ще предостави приложенията си за електронни обществени поръчки на разположение на страните-членки.

На 26 юни 2012 г. Европейската Комисия организира конреференция посветена на електронните обществени поръчки на тема „Електронни обществени поръчки – предизвикателства и възможности”, по време на която ще се обсъдят ползите и трудностите при въвеждането на електронните поръчки.

За повече информация относно политиката на ЕС за електронните обществени поръчки, моля вижте пълния текст на съобщението на Европейската Комисия на адрес: http://ec.europa.eu/internal_market/publicprocurement/e-procurement/index_en.htm

 

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП проведе акция за озеленяване
Палатата поддържа зелената градинска площ пред сградата й Още
Цветан Симеонов участва в годишното събрание на Асоциацията на месопреработвателите в България
Асоциацията е дългогодишен активен член на БТПП Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ/КОНКУРСИ
GVA Sollers Solutions продава на инвестиционен търг имоти на „Лукойл Нефтохим Бургас”
ЗАКОНОПРОЕКТИ
Обществено обсъждане на проект за изменение на Наредба за условията и реда за издаване, прехвърляне и отмяна на гаранциите за произход на енергията от ВЕИ
Проектът отчита променения механизъм за изкупуване на произведената от възобновяеми източници електрическа енергия Още
ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ФИНАНСИ
Проблеми с валидирането на датски ДДС номера
До разрешаването на проблема търговците могат да валидират датските ДДС номера директно чрез сайта на датската данъчна администрация Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Реализиране на икономии в Европа: пълно преминаване към електронни обществени поръчки до 2016 г.
Някои етапи от поръчките да са в електронен вариант още в средата на 2014 г., настоява Европейската комисия Още