Брой 79 (84), 23-04-2012
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

Европейският парламент отбелязва напредък в разговорите с източните партньори


Депутати от ЕП и от Азербайджан, Армения, Грузия, Молдова и Украйна отбелязаха напредък по темите за енергийната сигурност, икономическите реформи и правата на човека по време на среща в Баку, Азербайджан, на 2-4 април. Това беше втората редовна пленарна сесия на Евронест, парламентарна асамблея за политическо и икономическо сближаване между ЕС и страните от Източното партньорство. Кристиан Вигенин (С&Д, България), съпредседател на асамблеята, представя резултатите от срещата.

Какви са резултатите от срещата на Евронест?

Ние имахме много успешна среща, не само защото приехме четири доклада за правата на човека, енергийната сигурност, търговията и социалните въпроси. Ние се поучихме от уроците от първата пленарна сесия миналата година, когато не бяха достигнати споразумения. Този път успяхме да създадем работна среда, в която решенията и компромисите бяха възможни. Също така, ние одобрихме промени в Правилата за дейността с цел подобряване на работата и приехме призив към украинските власти да предоставят необходимата медицинска помощ на Юлия Тимошенко.

Азербайджан е домакин тази година и на конкурса за песен "Евровизия", а в същото време е критикуван заради политиката си в областта на правата на човека. Какво е Вашето отношение?

Положението с правата на човека не е идеално в тази страна. То трябва да бъде подобрено, властите разбират това и работят по въпроса, но аз бих искал да видя по-силен ангажимент в тази насока. Надявам се докладът, който приехме за укрепване на демокрацията, правата на човека и свободата на медиите също да придвижи нещата напред не само в Азербайджан, но и във всички наши страни-партньори, както и в ЕС.

По време на пресконференцията при закриването конфликтът в Нагорни Карабах беше често повдигана тема. Може ли Евронест да помогне в разрешаването на проблема?

Евронест не е органът, който трябва да разреши конфликта. Съществува международно признат формат, групата от Минск, която има за задача да направи това. Но Евронест изгражда атмосфера, в която могат да бъдат създадени повече възможности за диалог и доверие между Армения и Азербайджан. В асамблеята нашите източни партньори, включително азерите и арменците, трябва да общуват и работят заедно. За следващата пленарна сесия, която ще се проведе в Брюксел през 2013 г., подготвяме доклад за предизвикателствата в областта на сигурността в страните от Източното съседство и Нагорни Карабах е въпрос, който не може да бъде пропуснат. Този конфликт е открита рана за района на Южен Кавказ, намирането на решение не е лесна задача, но знам, че ако има желание, ще се намери и начин.

Асамблеята реши да удължи мандата на работната група за Беларус, за да помогне за демократизацията на страната. Очаквате ли скорошен напредък?

Работната група трябва да продължи своята работа. Тя изслушва представителите на опозицията и се опитва да установи връзки с правителството. Надявам се предстоящите избори да дадат лъч надежда да можем скоро да поканим депутати от Беларус в нашата асамблея. Евронест няма завършен вид без Беларус, но те могат да се присъединят, само ако международните стандарти за свободни и честни избори бъдат изпълнени поне донякъде.  

Източник. Уеб страница на Европейския парламент

НОВИНИ ОТ БТПП
Интернет портал EСomGrid – модерен инструмент за създаване и управление на бизнес контакти между стопанските субекти
Към момента в портала е включена информация за над 9000 фирми Още
Управлението на отпадъците е твърде сложно за фирмите от светлия сектор
Конференция в София обсъжда устойчивото управление на отпадъците Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Европейският парламент отбелязва напредък в разговорите с източните партньори
Срещата на Евронест в Баку беше възможност да се обсъдят въпросите, засягащи ЕС и неговите източни партньори Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Честване на Световния ден на интелектуалната собственост
Съобщения за международни събития, получени в БТПП