Брой 79 (84), 23-04-2012
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Управлението на отпадъците е твърде сложно за фирмите от светлия сектор


Председателят на БТПП Цветан Симеонов откри Международна конференция на тема „Взаимодействие в насока на устойчива система за управление на отпадъците” (Working towards a sustainable waste management system). Въпросът за отпадъците е изключително важен за нашето бъдеще и това е позиция на Палатата, както за много отговорни институции по света, каза Симеонов. Сложната законодателна рамка за управление на отпадъците кара фирмите от светлия сектор на бизнеса да отделят едва ли не толкова ресурс, колкото е необходим за осъществяване на основната производствена дейност, счита председателят на Палатата. Той се спря на проблемите в тази област:

„Страната ни трябва с малко по-бързи темпове да работи за догонването на държавите, които превръщат отпадъците в ресурс. Можем да отчетем, че сред фирмите има висока степен на информираност и затова се радваме, че осъществяваме проект WasteKit е в рамките на международно сътрудничество на клъстери от държави, които са по-напред в приложението на модерните мерки за третиране на отпадъците. Неслучайно, БТПП подкрепя Столична община при обмяната на опит в тази област,  защото тук се произвежда половината от БВП на страната, което в съвременни условия означава съответно равностойно количество отпадъци от производството и бита.

Въпреки сложната законодателна рамка за управление на отпадъците, все още не са в сила изисквания за строителните и за биологичноразградимите отпадъци, стана ясно от първите информации в започналите дискусии.”

Конференцията се провежда днес и утре в столицата и е организирана от БТПП, БАН, Столична община, с участието на партньори от Холандия, Великобритания и Италия. Финансирана е по проект WasteKit по 7-ма Рамкова Програма на ЕС.

Двудневното събитие има за цел обмен на информация и добри практики за управление на отпадъци, управленски политики и действия в различни области, като законодателство, отпадъци и технологии за управление, обществени нагласи и др. Събитието включва три кръгли маси с теми за устойчиво управление на отпадъците. Ще бъдат обсъждани ефективни инструменти и комбинация от инструменти за пренасочване на потоците отпадъци към по-устойчиви пътища. Става дума за данъци и забрани по отношение на депонирането и изгарянето, схеми за отговорност на производителите и схеми за плащане въз основа на принципа „плащаш повече, ако изхвърляш повече“.

В доклад на ЕК (http://ec.europa.eu/environment/waste/use.htm), публикуван на 16 април т.г.,  се посочва, че между 83 и 96% от боклука в България се изхвърля в депа за отпадъци. У нас в депата попадат основно неопасните отпадъци от производството и битовите отпадъци.

НОВИНИ ОТ БТПП
Интернет портал EСomGrid – модерен инструмент за създаване и управление на бизнес контакти между стопанските субекти
Към момента в портала е включена информация за над 9000 фирми Още
Управлението на отпадъците е твърде сложно за фирмите от светлия сектор
Конференция в София обсъжда устойчивото управление на отпадъците Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Европейският парламент отбелязва напредък в разговорите с източните партньори
Срещата на Евронест в Баку беше възможност да се обсъдят въпросите, засягащи ЕС и неговите източни партньори Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Честване на Световния ден на интелектуалната собственост
Съобщения за международни събития, получени в БТПП