Брой 202 (1466), 23-10-2017
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

БЪЛГАРИЯ И ЕС

Трета среща на МФ от кампанията за обществено обсъждане на програмата на българското председателство на съвета на ЕС


Министерството на финансите проведе дискусия с водещи икономисти, финансови анализатори и представители на работодателските организации, на която представи приоритетите от ресора на Министерството в проекта на Програмата на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. в областта на задълбочаването на Икономическия и паричен съюз. Срещата е част от кампанията на Министерството, която стартира след решение на правителството за популяризирането и дискутирането на конкретните приоритети, които ще бъдат изпълнявани по време на Председателството. Първите две обществени обсъждания, в областта на данъчната политика и финансовите услуги, се състояха през месец септември.

Заместник-министърът на финансите Маринела Петрова анонсира, че в началото на месец декември т.г. се очакват да излязат новите досиета на ЕК, свързани с идеите за създаването на Европейски валутен фонд, за отделен бюджет на еврозоната, за институцията на финансов министър и министерство на финансите на еврозоната. Очакванията към България са по време на нашето Председателство да придвижим напред тези досиета, които се очакват да излязат в началото на декември.

„В хода на дискусиите нашата страна ще подчертава нуждата всички инициативи по задълбочаването на ИПС да бъдат отворени за участие от държавите членки извън еврозоната, те да бъдат прозрачни, недискриминационни и да се спазват принципите на единния пазар“ – подчерта заместник-министър Маринела Петрова. Друг приоритет от ресора на МФ ще бъдат мерките за завършване на Банковия съюз, по-специално бъдещото изграждане на третия стълб на Банковия съюз – Европейска схема за гарантиране на депозитите, като се очаква постигането на допълнителен напредък по отношение на мерките за намаляване на рисковете, както и продължаване на дискусиите за развитието на Съюза на капиталовите пазари. Важно досие е и това за Единния пенсионен продукт, което в момента е на ниво обсъждане в работни групи. Други теми, по които се очаква да се дискутира по време на Българското председателство, са създаването на Европейски сигурен актив и дебатът за единното външно представителство на еврозоната.

Участниците в дискусията представиха своите виждания за развитието на ИПС, а заместник-министър Петрова изрази готовността на МФ да приема и разглежда техните становища и конкретни идеи в рамките на Председателството, за да може България да защити позицията си на деен и полезен партньор в общоевропейското семейство.

НОВИНИ ОТ БТПП
Цветан Симеонов: Продължава да расте стокообменът на България със съседните й страни
3,5 пъти е нараснал стокообменът между България и Румъния за последните 10 години Още
Промени в митническото законодателство на Евразийския икономически съюз – тема на семинар в Палатата
Целта е ускоряване движението на стоки чрез въвеждането на електронно подаване на необходимите документи Още
Подкрепа за развитието на иновативно предприемачество в агроиндустрията
По линия на проект „AGROINNOECCO“, програма за транснационално сътрудничество “Балкан Мед“ Още
Покана за кръгла маса „Бъдеще на финансирането на български иновационни проекти“
27 октомври 2017 г. от 16 часа в БТПП Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Оферти за бизнес партньорство
БЮДЖЕТ И ФИНАНСИ
Министерството на финансите публикува законопроекта за държавния бюджет за 2018 г.
И актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за периода 2018-2020 г., която представлява мотивите към него Още
ИНТЕЛЕКТУАЛНА СОБСТВЕНОСТ
Семинар „Електронни услуги за информация по индустриална собственост”
8 ноември 2017, София Хотел Балкан Още
БЪЛГАРИЯ И ЕС
Трета среща на МФ от кампанията за обществено обсъждане на програмата на българското председателство на съвета на ЕС
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
14-ти Виенски икономически форум
6 ноември 2017, Виена Още