Брой 205 (1217), 25-10-2016
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

Европейският парламент обсъжда въвеждането на общоевропейски ограничения за съдържанието на трансмазнини в храните


©AP Images/ European Union-EP

Трансмазнините са сред съставките в много популярни храни като полуфабрикатите, чипса, маргарина и бързата храна, но те могат да бъдат опасни за Вашето здраве. Научни изследвания свързват прекомерната им употреба с редица заболявания като затлъстяване, диабет, безплодие, Алцхаймер и сърдечно-съдови болести. Тази седмица Европейският парламент гласува резолюция, призоваваща за поставяне на задължителни ограничения за промишлено произведените транс-мастни киселини.

Какво са трансмазнините и къде можем да ги открием?

Трансмазнините (или транс-мастните киселини) са вид ненаситени мастни киселини, широко използвани в хранително-вкусовата промишленост още от 50-те години на миналия век. Сред храните, които могат да имат високо съдържание на трансмазнини, се включват: полуфабрикати, мазнина за пържене, маргарин, предварително опаковани хлебни изделия, кексове, вафли, бисквити, пуканки за микровълнова фурна, други пържени храни, супи и сосове.

Рискове за здравето

Световната здравна организация посочва, че са налице доказателства, че трансмазнините причиняват неблагоприятни ефекти върху здравето, и препоръчва да се намали консумацията им до по-малко от 1% от общия дневен прием на енергия.

"Прекомерната консумация на транс-мастни киселини увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания. Исхемична болест на сърцето причинява около 660 000 смъртни случая годишно в ЕС, или около 14% от общата смъртност ", заявява Ренате Зомер (ЕНП, Германия), една от авторките на резолюцията, която Парламентът ще гласува утре, 26 октомври.

Депутатката Дачиана Октавия Сърбу (С&Д, Румъния), която също е участвала в подготовката на резолюцията, заявява: „Трансмазнините са значим фактор за причиняването на сърдечни заболявания, което е една от основните причини за смъртността в Европа. Трансмазнините носят по-голям риск за сърцето от всяка друга хранителна съставка с еквивалентна калоричност“.

Примерът от САЩ

От 2006 година храните в САЩ трябва да съдържат информация върху етикетите си за наличие на транс-мастни киселини. Като резултат от взетите мерки хранително-вкусовата промишленост в страната започна масово да намалява предлагането на продукти, съдържащи трансмазнини.

В Европейския съюз

ЕС не разполага със законодателство, което да регулира съдържанието на трансмазнини в хранителните продукти, нито изисква задължително етикетиране. Въпреки това:

  • В Дания, Австрия, Унгария и Латвия съществуват правни ограничения за индустриално произведените храни със съдържание на транс-мазнини.
  • В Белгия, Германия, Нидерландия, Полша, Великобритания и Гърция са налични доброволни мерки за намаляване на съдържанието на трансмазнини.
  • Препоръки за здравословно хранене съществуват в България, Малта, Словакия, Великобритания, Финландия и Швеция.

В издаден през декември 2015 година доклад за трансмазнините, Европейската комисия стига до заключението, че юридическо ограничение за употребата на трансмазнини в промишлеността би било най-ефективната мярка за справяне с проблема.

Дебатът в ЕП тази седмица

Днес депутатите обсъждат заедно с представители на Комисията и на Съвета налагането на ограничение за съдържанието на промишлено произведени трансмазнини в храните, а в сряда Парламентът ще гласува резолюция по темата.

Ренате Зомер е на мнение, че въвеждането на задължителни ограничения за трансмазнини е най-ефективното решение и дава за пример Дания, която е въвела лимит от 2% за съдържанието на трансмазнини в храните. Дачиана Октавия Сърбу добавя: „ЕС трябва да въведе законови ограничения за съдържанието на промишлено произведени трансмазнини в готовите храни. Това ще намали излагането на най-често срещаните източници на транс-мазнини и ще спаси човешки животи“.

НОВИНИ ОТ БТПП
Позиция на НПРО относно отказа на синдикатите за консултации по механизма за определяне на МРЗ
Чрез отказа си синдикатите застават зад административното определяне на МРЗ, без социален диалог Още
Делегация от Асоциацията на румелийските мениджъри и бизнесмени посети БТПП
Интерес към секторите здравен туризъм и здравни заведения в България Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Нов адрес на Бургаската търговско-промишлена палата
ТЪРГОВСКИ СПОРАЗУМЕНИЯ
Правителството одобри подписването на Всеобхватно икономическо и търговско споразумение между ЕС и Канада
При условие на поет ангажимент от Канада за отмяна на визовите изисквания за български граждани Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Европейският парламент обсъжда въвеждането на общоевропейски ограничения за съдържанието на трансмазнини в храните
Ще гласува резолюция, призоваваща за поставяне на задължителни ограничения за промишлено произведените трансмастни киселини Още
МИТНИЧЕСКИ РЕЖИМ
ЕС отваря врати за лицензионната схема на Индонезия за удостоверяване на законността на дървения материал, предназначен за износ в EС
Една трета от вноса в ЕС на тропическа дървесина е от Индонезия Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Национално участие в международна специализирана изложба за индустриални поддоставки, оборудване и технологии MIDEST 2016
6 – 9 декември 2016 г., Париж, Франция Още
Информационни дни по схема „Развитие на социалното предприемачество”
В градовете Пловдив, Бургас, Варна, Велико Търново и София Още