Брой 100 (357), 27-05-2013
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

БЪЛГАРИЯ И ЕС

Обществен дебат относно енергийната ефективност в България с участието на комисар Кони Хедегор


Утре, 28 май 2013 г., европейският комисар по действията в областта на климата Кони Хедегор ще бъде домакин на обществен дебат в София, на който ще се обсъждат икономическите и екологичните ползи от създаването на енергийно ефективно, нисковъглеродно общество в България.

40 % от енергопотреблението и емисиите на парникови газове в Европа се дължат на сградите. Следователно това е един от секторите с най-голям потенциал за икономии на енергия. Повишаването на енергийната ефективност е един от най-евтините начини за намаляване на емисиите на парникови газове в Европа. Ако подобри енергийната си ефективност, България може да понижи значително своето потребление на енергия и свързаните с него разходи. Средностатистическото българско домакинство може да намали с до една трета количеството на енергията, която използва за отопление, само чрез поставяне на подходяща изолация. Монтирането на слънчеви панели може да намали годишната сметка за електроенергия с още 30 %.

Комисар Кони Хедегор и президентът Росен Плевнелиев ще обсъдят значението на енергийната ефективност за България, а представители на бизнеса и на финансови и екологични организации ще представят примери, как тя може да бъде постигната. Комисар Хедегор също така ще участва в обществен дебат заедно с министъра на околната среда и водите Юлиан Попов и Магдалена Малеева относно необходимите действия за повишаване на енергийната ефективност в България.

Кони Хедегор заяви: „Всеки един от нас може да допринесе за борбата с изменението на климата – правителства, промишлени сектори, градове, както и индивидуалните потребители. Знаете ли какво можете да направите? Купувайте местни стоки или продукти с ниска консумация на енергия, използвайте велосипед или избягвайте ненужното пилеене на енергия – устойчивият подход ще ни спести пари, време и емисии. Какво ви възпира да правите нещата, които очевидно са добра идея? Очаквам с нетърпение да обсъдя това с вас.“

На проявата ще бъдат представени няколко новаторски, щадящи климата решения от представители на бизнеса в България и извън нея, например как ИКЕА развива енергийно управление в рамките на своята верига на доставки, работата на Българския съвет за устойчиво развитие, насочена към устойчиво строителство, и напредъка на Центъра за енергийна ефективност ЕнЕфект по отношение на ускоряването и засилването на въздействието на стандарта за сгради с близко до нулево потребление на енергия върху екологосъобразното икономическо развитие на България.

Това са само няколко от многото примери в Европа за интелигенти и новаторски решения и технологии, чрез които се понижава замърсяването с CO2 и се икономисва енергия, като по този начин се намалява зависимостта на България от вноса на нефт, газ и въглища от чужбина. Тези решения са гръбнакът на кампанията „Свят, който харесваш, с климат, който харесваш“, която представям в България,“ заяви Кони Хедегор. „Щадящите климата иновации водят до икономия на средства, подобряване на качеството на живот, повишаване на броя на квалифицираните работни места и икономически растеж“.

Сред лекторите освен комисар Кони Хедегор и президента Росен Плевнелиев са представители на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), Комитета на регионите, ИКЕА, Българския съвет за устойчиво развитие и Центъра за енергийна ефективност.

Модератор на проявата ще е Сандрин Диксън-Деклев от Групата на принца на Уелс на корпоративните ръководители от ЕС по въпросите на изменението на климата.

Събитието ще се състои в Централния военен клуб в София от 10:00 до 12:00 часа.  Подробна програма можете да намерите на адрес: www.world-you-like.eu/bulgaria.  

Това събитие е част от поредица публични прояви в Източна и Южна Европа, чиято цел е европейските граждани да се включат в дебата за изменението на климата и да се насърчават личните действия за борба с него.

НОВИНИ ОТ БТПП
Обсъждане на предложения за промени в Правилника за работа на Народното събрание
Покана за участие в кръгла маса за либерализация на енергийния пазар и създаване на енергийна борса у нас
Нови членове на Палатата
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ/КОНКУРСИ
Оферти за бизнес сътрудничество
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Бизнес семинари на тема: „Практически стъпки и оперативни програми за работа с Китай”
Семинарите ще се проведат в различни градове на страната Още
БЪЛГАРИЯ И ЕС
България оглави Оперативна група "Китай" в Европейската туристическа комисия
Комисията работи на четири основни презокеански пазара: Бразилия, Канада, Китай и САЩ Още
Обществен дебат относно енергийната ефективност в България с участието на комисар Кони Хедегор
В София ще се обсъждат икономическите и екологичните ползи от създаването на енергийно ефективно, нисковъглеродно общество в страната ни Още
ПРЕПОРЪЧАНО ЧЕТИВО
Новата цена на тока: и вълкът сит, и агнето цяло
Автор: Калоян Стайков, Институт за пазарна икономика Още
МЕЖДУНАРОДНА ТЪРГОВИЯ, ПАЗАРИ
Секторен анализ на японската фармацевтична индустрия
Стратегия на правителството за развитието на науката цели да направи Япония водеща световна сила в здравеопазването Още