Брой 66 (1824), 04-04-2019
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

Комисарите Мария Габриел и Фил Хоган връчиха удостоверението за вписване на Странджанския манов мед като защитено наименование за произход


На специална церемония в Европейската комисия в Брюксел българският еврокомисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел и комисарят по земеделие и развитие на селските райони Фил Хоган връчиха удостоверението за регистрация на Странджанския манов мед като защитено наименование за произход. Ценният документ получиха Манол Тодоров – председател на пчеларско сдружение "Странджански манов мед" и вносител на искането за регистрация, и представителят на Министерството на земеделието, храните и горите Елка Божилова.  С този тържествен акт приключи дългата процедура по регистриране на уникалния манов мед от района на Странджа, за което допринесе и българският комисар Мария Габриел, приела от години  развитието на пчеларския сектор в България за своя кауза.

"Процесът по регистрация продължи две години, но търпението е възнаградено. Сертификатът, който връчваме днес от името на Европейската комисия, е най-високо признание за качествата на Странджанския манов мед. Той удостоверява, че продуктът се произвежда, преработва и подготвя в точно определен географски район и неговите характеристики се дължат основно именно на тази специфична географска среда. Марката "защитено наименование за произход" оттук нататък предоставя възможност на производителите на Странджански манов мед да развиват производството на продукта, да получават по-добра цена и да се отличават на пазара. Щастлива съм, че от днес България има още една емблема, която дава израз на нашите природни дадености. Българските пчелари го заслужават.", заяви Мария Габриел.

Странджанският манов мед е със специфичен аромат и кисело-горчив вкус. Високата му електрическа проводимост, високото съдържание на микроелементи и антиоксиданти и специфичният поленов спектър, включително прашецът на растенията, открити само в района на Странджа, го отличават от меда, произведен на друго място. Мекият климат на района благоприятства отделянето на медена роса и събирането й от пчелите. В ЕС са регистрирани 34 вида мед, единствено от Португалия, Франция, Испания и Полша, а сега вече и от България.  

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Бизнес форум и двустранни срещи с ливанска делегация от Министерството на индустрията
Представени бяха индустриалните зони в Ливан, изградени на базата на публично-частно партньорство Още
Среща с представител на Сдружение Агро Био Свят
Обсъждане на новостите в биотехнологиите, рециклирането на органични отпадъци и биологичното земеделие Още
Покана за семинар „Бизнес модели на кръговата икономика и зелено предприемачество”
18 април 2019 г. от 11:30 ч. в БТПП Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Google „Дигитален гараж“ - дигитален маркетинг и дигитализация на бизнеса
Обучения през април във Варна, София, Хасково, Боровец, Стара Загора Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Оферти за бизнес партньорство
ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ФИНАНСИ
370 хил. фирми декларираха печалбите си в НАП
Срокът за подаване на годишния отчет за дейността пред НСИ изтича на 5 април Още
ВЪНШНОТЪРГОВСКА ПОЛИТИКА
Правителството осигурява 115 млн. лв. за експортно застраховане през 2019 г.
Определен е коефициентът за 2019 г. по Закона за експортното застраховане Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Внос на газ: нови правила за газопроводи от страни извън ЕС
Промени в управлението на газопроводи, започващи от външни за ЕС страни Още
Комисарите Мария Габриел и Фил Хоган връчиха удостоверението за вписване на Странджанския манов мед като защитено наименование за произход