Брой 191 (1203), 05-10-2016
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

Зелена светлина от ЕП и Парижкото споразумение за климата може да влезе в сила


Парижкото споразумение за борба с климатичните промени, първото в историята универсално, законно обвързващо глобално климатично споразумение, ще влезе в сила следващия месец. Това ще стане, след като необходимите условия бяха изпълнени по-рано от очакваното благодарение на ратифицирането от Европейския парламент за Европейския съюз в исторически вот във вторник, 4 октомври.

ЕС също така ще се присъедини към САЩ, Китай, Индия и други основни страни и големи източници на парникови газове по време на среща на страните по парижкото споразумение през ноември в Маракеш.

Парламентът даде своето съгласие с ратифицирането от ЕС на споразумението с 610 гласа „за“, 38 гласа „против“ и 31 въздържали се.

За да влезе в сила споразумението, е необходима ратификацията от най-малко 55 страни по Конвенцията, отговорни за най-малко 55% от общите емисии на парникови газове. Докато първото условие вече е изпълнено, с гласуването от ЕП се изпълнява и второто, с което споразумението влиза в сила.

„Нашият вот отваря пътя към постигането на необходимия брой ратификации за споразумението... Влизането в сила на Парижкото споразумение по-малко от година след подписването му е огромно постижение, имайки предвид, че този процес отне осем години за протокола от Киото. Днешният вот също така означава, че ЕС остава лидер по въпросите на климата“, каза председателят на Европейският парламент Мартин Шулц. Той подписа документа, с който Европейският парламент изпраща своето съгласие с ратифицирането от ЕС, в присъствието на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун, френския министър на околната среда и председател на КОП 21 Сеголен Роаял, държавния секретар на Словакия Иван Корчок, представляващ председателството на Европейския съвет и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Кликнете  тук  за видеозапис от церемонията и изказванията.

Следващи стъпки

След като ЕП даде своето съгласие, Съветът може официално да приеме Решение чрез спешната писмена процедура, за да може ЕС заедно със седемте държави членки, които вече са завършили процеса на ратификация, да депозира инструментите за ратификация в щабквартирата на ООН в Ню Йорк в петък, 7 октомври.

В четвъртък, 6 октомври ,  евродепутатите ще гласуват и резолюция, излагаща техните приоритети за следващия кръг преговори, който започва през ноември в Маракеш и ще се концентрира върху разпределението на усилията между страните с цел постигане на целите от Париж.

-----------------

Седем са държавите членки, които вече са завършили националните си процедури по ратификация. Това са Унгария, Франция, Словакия, Австрия, Малта, Португалия и Германия. Те отговарят общо за 5% от глобалните вредни емисии.

За да влезе в сила споразумението, е необходима ратификацията от най-малко 55 страни по Конвенцията, отговорни за най-малко 55% от общите емисии на парникови газове. До момента 62 страни, отговарящи за 51,89% от емисиите са депозирали в ООН своя инструмент за ратифициране. Европейският съюз е отговорен за около 12% от глобалните емисии на парникови газове.

На този фон и благодарение на ратифицирането от ЕС, Парижкото споразумение ще влезе в сила навреме за Конференцията за климатичните промени КОП 22 в Маракеш от 7 до 18 ноември 2016 г.

НОВИНИ ОТ БТПП
Новоназначеният посланик на Япония и председателят на БТПП обсъдиха съвместни инициативи
Японски фирми проявяват интерес към хранително-вкусовата промишленост и селското стопанство Още
БТПП работи по проект FASTEST – за изграждане на предприемачески умения в учениците от хранително-вкусовия сектор
Успели предприемачи от агроиндустрията предават добри практики на младите Още
Иракски предприемачи проучват условията за бизнес в България
Председателят на Нинавския клон на Асоциацията за развитие на индустрията и търговията на иракските предприемачи посети БТПП Още
Корпоративната социална отговорност – устойчиво бъдеще за бизнеса и хората
Семинар за вграждане в бизнеса на стратегии за устойчивото развитие Още
НОВИНИ ОТ ПАРТНЬОРИ НА ПАЛАТАТА
Северен Рейн-Вестфалия като бизнес дестинация
Ново издание на Германо-българската индустриално-търговска камара Още
ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
МВФ повиши прогнозите си за икономическия растеж на България за настоящата и следващата година
Според шестмесечния доклад на фонда World Economic Outlook Още
СТАНДАРТИЗАЦИЯ, СЕРТИФИКАЦИЯ
Семинар на тема: "Изисквания за екодизайн и етикетиране за енергийна ефективност на битови електрически уреди"
21 октомври 2016 г., Български институт за стандартизация Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Зелена светлина от ЕП и Парижкото споразумение за климата може да влезе в сила
Влизането в сила на Парижкото споразумение по-малко от година след подписването му е огромно постижение Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Оферти за бизнес партньорство от Еnterprise Europe Network