Брой 13 (523), 20-01-2014
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

Европейската комисия предлага подобрения на мрежата за търсене на работа EURES


Общоевропейската мрежа за търсене на работа EURES да бъде укрепена с цел да осигурява повече предложения за работа, да се увеличи вероятността за намиране на подходящи кандидати за работните места и да се помогне на работодателите, особено на малките и средните предприятия, да попълват свободните работни места по-бързо и по-ефективно — това са някои от основните елементи на предложението, което представи преди броени часове Европейската комисия.

След като това предложение бъде прието от Съвета на министрите на ЕС и Европейския парламент, съдържащите се в него разпоредби ще помогнат на гражданите да правят възможно най-добре информиран избор, когато става въпрос за преместване в чужбина с цел работа. „Предложението на Комисията представлява амбициозна и много практична по своя характер стъпка в борбата с безработицата. То ще помогне за справянето с дисбалансите на пазарите на труда чрез обмен на максимален брой налични свободни работни места в целия ЕС и осигуряване на по-подходящи кандидати за свободните места и по-подходящи длъжности за търсещите работа лица. Реформираната EURES ще улесни мобилността на работещите и ще допринесе за изграждането на един наистина интегриран пазар на труда в ЕС“, подчерта комисарят по заетостта, социалните въпроси и социалното приобщаване Ласло Андор.

С предложените нови правила EURES ще стане по-ефективна, процесът на назначаване на работа — по-прозрачен, а сътрудничеството между държавите членки — по-силно, по-специално като се даде възможност на EURES да:

  • предлага на портала на EURES повече свободни работни места в ЕС, включително места от частни служби по заетостта. Търсещите работа в цяла Европа ще имат незабавен достъп до едни и същи свободни места, а регистрираните работодатели ще имат възможност да подбират служители въз основа на голяма база данни с автобиографии;
  • извършва автоматично съпоставяне на базите данни от свободни работни места и автобиографии;
  • предоставя основна информация относно пазара на труда на ЕС и EURES на всяко търсещо работа лице или работодател в целия ЕС;
  • предлага на кандидатите и на работодателите услуги за подпомагане на мобилността, за да се улесни наемането и интегрирането на работниците на новите длъжности в чужбина;
  • подобри координацията и обмена на информация между държавите членки относно недостига или излишъка на работна ръка на национално равнище, като превърне мобилността в неразделна част от техните политики по заетостта.

Тези подобрения биха били от полза за търсещите работа и за предприятията от всякакъв мащаб, но най-вече за малките и средните предприятия, тъй като понастоящем те може да не са в състояние да си позволят да наемат на работа лица от чужбина, без да ползват услугите, които EURES предоставя безплатно.

Благодарение на мрежата EURES годишно се назначават на работа приблизително 150 хиляди души (50 хиляди посредством нейните консултанти и 100 хиляди посредством нейния портал).

За повече информация: Новини на уебсайта на ГД „Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване“

НОВИНИ ОТ БТПП
Предстои учредяване на Българо-саудитска бизнес камара
Новото сдружение ще съдейства за разширяване на сътрудничеството със Саудитска Aрабия Още
Покана за участие в кръгла маса „Иновациите в отраслите геология, минна индустрия и производство на строителни материали”
10 февруари 2014 г. от 10:45 ч. Още
Новорегистрирани търговски представителства на чуждестранни лица
НОВИНИ ОТ БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ
Заложните къщи започнаха незаконна търговия с отпадъци, предупреди Българската асоциация по рециклиране
От Асоциацията настояват да се въведе по-строга регламентация за дейността на заложните къщи... Още
ПРЕПОРЪЧАНО ЧЕТИВО
Пак затвор за укриване на осигуровки?
Автор: Петър Ганев, Институт за пазарна икономика Още
ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ФИНАНСИ
ДДС декларации и дневници с нов софтуер от февруари
Промяната са налага заради два нови ДДС режима, в сила от началото на 2014 г. Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Европейската комисия предлага подобрения на мрежата за търсене на работа EURES
Благодарение на мрежата EURES годишно се назначават на работа приблизително 150 хиляди души Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Търговски мисии в Болоня, Италия, в Тел Авив, Хайфа и Йерусалим, Израел
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ/КОНКУРСИ
Оферти за бизнес партньорство
Абонамент за списание «Здравословен и безопасен труд»