Брой 47 (304), 07-03-2013
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ

НСИ: Промишленото производство през януари е нараснало с 1.1%


По предварителни данни на Националния статистически институт, публикувани днес, през януари 2013 г. индексът на промишленото производство, изчислен от сезонно изгладените данни, нараства с 1.1%, в сравнение с декември 2012 година. Спрямо съответния месец на 2012 г. календарно изгладеният индекс на промишленото производство регистрира ръст от 7.9%.

През декември годишният ръст в сектора беше 2.4%, а спрямо ноември - 4.1%.

Годишният ръст се дължи основно на увеличеното производство и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 18.4%, и в преработващата промишленост - с 5.6%, докато в добивната промишленост е регистрирано намаление от 5.6%.

По-значителен ръст спрямо предходната година в преработващата промишленост се наблюдава при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 45.1%, при производството на лекарствени вещества и продукти - с 29.1%, при производството на основни метали и при производството на електрически съоръжения - с 27.5%, при производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 22.3%.

Спад на годишна база има при производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - с 22 на сто, при химичните продукти - със 7.8%, при тютюневите изделия - с 6.7%.

Спрямо декември в преработващата промишленост има ръст от 2.9%, докато в добивната промишленост и в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е отчетено намаление съответно с 6.8 и 0.8%.

През първия месец от годината се е увеличило производството на основни метали - с 64.1%, при изделия от каучук и пластмаси - с 21.2%, на напитки - с 19.8%, при производството на лекарствени вещества и продукти - с 14 на сто.

НОВИНИ ОТ БТПП
В Интер Експо Център - София е открита Международната изложба Секюрити Експо 2013
Представена е широка гама иновативни продукти за сигурност, безопасност и охрана Още
Новоназначеният посланик на Еквадор посети БТПП
Агенцията за промотиране на Еквадор ще направи през септември презентация у нас на възможностите за бизнес Още
Курс за обучение на млади юристи по въпросите на Арбитражния съд
Лекторите са изявени арбитри, с дългогодишен опит в арбитражното производство и авторитетни университетски преподаватели Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Международен българо-румъно-македонски бизнес форум в София, 10 април 2013 г.
ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
НСИ: Промишленото производство през януари е нараснало с 1.1%
Производството на текстил бележи ръст с 22.3 на сто спрямо година по-рано Още
РЕГИОНАЛНО СЪТРУДНИЧЕСТВО И ИНИЦИАТИВИ
Всички държави от Дунавския регион ще промотират туристическа дестинация Дунав
Целта е развитие на бранд Дунав и хармонизиране на системата за статистически анализи и мониторинг на туристическата дейност Още
НОВО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО
Парламентът забрани продължаването на срочни договори с доставчици без писмено съгласие на абоната
Срочните договори вече няма да се подновяват автоматично Още