Брой 169 (426), 30-08-2013
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ

НСИ: Производствените цени през юли се запазват на нивото от предходния месец


Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през юли 2013 г. е на същото равнище както предходния месец. През юни производствената инфлация леко намаля с 0,1 на сто на месечна база.

Намаление на цените е регистрирано в добивната промишленост - с 0.2%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.1%, докато в преработващата промишленост е отчетено увеличение - с 0.1%. Това показват изнесените днес данни на Националния статистически институт (НСИ).

В преработващата промишленост намаление на цените спрямо предходния месец се наблюдава при производството на химични продукти - с 5.0%, при производството на облекло - с 1.2%, и при производството на хранителни продукти - с 0.5%, а увеличение е отчетено при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 0.6%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през юли 2013 г. спада с 1.8% в сравнение със същия месец на 2012 година. Цените не се променят в преработващата промишленост, докато намаление е отчетено в добивната промишленост - с 12.2%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 4.4%.

Увеличение на цените в преработващата промишленост спрямо юли 2012 г. е отчетено при: обработката на кожи, производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 11.6%; ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 6.8%; производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 4.8%; производството на хранителни продукти - с 4.3%. Намаление на цените се наблюдава при производството на основни метали - с 6.8%, при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 2.3%, и при производството на химични продукти - с 2.0%.

Общият индекс на цените на производител през юли 2013 г. няма изменение спрямо предходния месец. По-ниски цени са регистрирани в добивната промишленост - с 2.1%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.3%, докато в преработващата промишленост е отчетено увеличение - с 0.2%.

По-съществено намаление на цените в преработващата промишленост се наблюдава при производството на основни метали - с 2.5%, при производството на химични продукти - с 2.4%, и при производството на хранителни продукти - с 0.5%, а увеличение е отчетено при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 0.6%, и при производството на превозни средства, без автомобили - с 0.4%.

Общият индекс на цените на производител през юли 2013 г. спада с 1.8% в сравнение със същия месец на 2012 г.

В преработващата промишленост намалението на цените на производител е с 0.3% спрямо юли 2012 г.

По-съществено намаление е регистрирано при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 4.6%, при производството на основни метали - с 4.4%, и при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 2.0%, а увеличение се наблюдава при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 5.9%, при производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 5.2%, при производството на напитки - с 4.2%, и при производството на хранителни продукти - с 4.1%.

Пълните данни  ТУК

НОВИНИ ОТ БТПП
Покана за участие в бизнес делегация до Солун
Програмата предвижда бизнес форум, двустранни срещи и посещение на 78-ия Международен Солунски панаир Още
Развитие на екобизнес партньорства и обмен на иновативни идеи в Римини, Италия
Събитието ще се проведе в рамките на ECOMONDO - най-голямото изложение на зелени технологии в Италия Още
Новорегистрирани търговски представителства на чуждестранни лица
НОВИНИ ОТ БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ
Семинар за новия регламент на ЕС за борба с търговията с незаконно добития дървен материал
По покана на Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост участваха и европейски експерти Още
ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
НСИ: Производствените цени през юли се запазват на нивото от предходния месец
В добивната промишленост е отчетен спад от 0,2% Още
Основни наблюдения и изводи от национално представително социологическо проучване за нагласи и предпочитания спрямо българското производство
С най-голям дял сред предпочитаните български хранителни стоки са хлябът, хлебните изделия и млечните продукти - с 91 на сто Още
България изпреварва Румъния и Полша според Глобалния иновационен индекс
Страната ни отново е сред 10-те най-добри в трите индекса: Глобален иновационен индекс, под-индекс на "Иновациите на изхода" и Отношение на ефективността на иновациите Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Търговски мисии в Турция