Брой 47 (52), 07-03-2012
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ИКОНОМИКА

НСИ: Индексът на промишленото производство в страната е намалял с 0,6%

Индексът на промишленото производство в страната е намалял с 0,6% през януари 2012 г. на месечна база. Това става ясно от предварителните сезонно изгладени данни на Националния статистически институт (НСИ).

Спад на индекса на сектора е регистриран и на годишна база, сочат календарно изгладените данни. С 3,6% е намалял той спрямо първия месец от 2011 г.

Разнопосочни са месечните изменения. През януари тази година производството в добивната промишленост е се е понижило със 7,6%, а производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 4,3%.

От друга страна, в преработвателната промишленост е отчетено увеличение от 2%. По-значителен ръст се наблюдава при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон – с цели 20,2 %, при производството на метални изделия, без машини и оборудване – с 13,1% и при производството на изделия от каучук и пластмаси – с 12,1%.

Индексът на производството на лекарствени вещества и продукти се е понижил с 8,5% на месечна база. Спад е регистриран и при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели – със 7,2%, както и при производството на електрически съоръжения – с 6,3%.

На годишна база промените в сектора са общо взето аналогични. В добивната промишленост е отбелязано слабо увеличение в размера на 0,8%. За сметка на това са намалели индексите на преработващата промишленост и на производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – съответно с 4,1% и с 3,1%.

Спад има и в производството на инвестиционни продукти – с 7,6%, в производството на енергийни продукти – с 4,2% и в производството на продукти за междинно потребление (с 2,4%).

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Президентът Росен Плевнелиев участва в редовното заседание на Управителния съвет на БТПП
БТПП е изпълнила целите и плановете си за 2011 в услуга на бизнеса Още
Покана за участие в Българо-турски строителен форум
Организатори са БТПП и Строителният и информационен център YEM – Турция Още
Нови членове на БТПП
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Информационен семинар за Световното изложение АГРИТЕХ, Тел Авив
ИКОНОМИКА
НСИ: Индексът на промишленото производство в страната е намалял с 0,6%
Значителен ръст се наблюдава при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
ЕК предприема мерки за повишаване на безопасността и ефективността на сетълмента на ценни книжа в Европа
Предложението цели също да се съкрати времето, необходимо за сетълмент на ценни книжа Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ/КОНКУРСИ
Оферти за бизнес партньорство
Оферти от Enterprise Europe Network Още