Брой 47 (52), 07-03-2012
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Президентът Росен Плевнелиев участва в редовното заседание на Управителния съвет на БТПП


Работодателските организации ще бъдат представени в три от съветите към президента, това заяви Росен Плевнелиев при участието си в заседанието на Управителния съвет на Българската търговско-промишлена палата. Държавният глава изрази очакването си Палатата да се включи активно в тези съвети. Той оцени важната позиция на БТПП в обществото и инициативите й в подкрепа на предприемачеството. Отбелязано бе съвпадение на приоритетите в неговата предизборна програма и основните насоки за развитие, залегнали в програмните документи до 2020 г. на Общото събрание на БТПП от 2009 г. Дадена бе висока оценка на ангажираността на Палатата в разширяването на колективната социална отговорност.

Пред представителите на бизнеса Росен Плевнелиев потвърди, че ще провежда широко обсъждане преди взимане на ключови решения, свързани с бъдещето на България, ще отстоява приоритетите за енергийна ефективност, енергийна сигурност и независимост, ще съдейства за активното участие на страната ни във всички основни дебати за бъдещето на Европа.

Констатирано бе общо виждане относно креативна социално-икономическа интеграция на малцинствата, както и укрепване на връзките с българската диаспора и приобщаването й към икономическия живот и националните стремежи на България.

Управителният съвет на БТПП прие отчета за 2011г. и утвърди програмата за 2012 г. Беше отбелязано, че въпреки тежките икономически условия Палатата е постигнала заложените програмни цели и е изпълнила финансовите си планове. Това е предпоставка и създава условия за изпълнение на програмата за тази година.

През 2011 г. е отбелязан значителен ръст на броя на членовете на Палатата и на регистрираните търговски представителства на чуждестранни лица. Това стана ясно от отчета за миналата година. Наблюдава се повишен интерес към услуги, свързани с издаване на търговски документи (сертификати за произход, референции за фирми, сертификати за форс мажор), което е показателно за нарасналото доверие и авторитет на БТПП. Двойно повече търговски документи са заверени в регионалните палати, което е резултат на политиката на БТПП да приближава услугите си до бизнеса в регионите.

Като цяло бе отчетен ограничен интерес към услуги, свързани с разходи за фирмите - участия в бизнес делегации и в панаири и изложения.

Активизирана е ролята на Съвета на Браншовите организации и неговите инициативи за решаване на конкретни отраслови проблеми.

Подобрени са връзките с регионите на страната, като в над половината от тях са проведени срещи с местния бизнес и местната администрация.

Нараства авторитета на Арбитражния съд, като е реализирана пълна дегитализация на дейностите, с което могат да похвалят малко арбитражи в света.

Ежедневно средно 200 фирми търсят услугите на Палатата в централния офис в София, а общо за годината почти 54 000.

Сред постиженията за 2011 г. бяха откроени също: успешното председателство на Асоциацията на балканските палати; разработването на Клуб на смесените съвети и чуждестранни палати в България; учредяване на награда за търговско представителство на страната ни в чужбина.

Срещата на Управителния съвет премина при активно участие на членовете, като програмата за 2012 беше допълнена с нови идеи и инициативи, важни за изпълнение целите на Палатата. Водеща линия на предложенията беше повишаване на ефективността на подкрепата за бизнеса, разширяване на диапазона от услуги, търсенето на нови източници на финансиране на дейността, извън стандартните и известните вече.

Основни опорни точки в програмата за тази година са: ЕВРОПЕЙСКИ ПРОЕКТИ – ИНОВАЦИИ – ЕЛЕКТРОННА ТЪРГОВИЯ - ПОВИШАВАНЕ КОМПЕТЕНЦИЯТА НА РАБОТНАТА СИЛА.

Програмата е публикувана на Интернет страницата на Палатата и остава отворена за предложения и инициативи на нейните членове.

Презентация на дейността на БТПП през 2011 г. тук

Речта на президента Росен Плевнелиев пред Управителния съвет вижте във видеофайла  

http://www.bcci.bg/videos/view/69

НОВИНИ ОТ БТПП
Президентът Росен Плевнелиев участва в редовното заседание на Управителния съвет на БТПП
БТПП е изпълнила целите и плановете си за 2011 в услуга на бизнеса Още
Покана за участие в Българо-турски строителен форум
Организатори са БТПП и Строителният и информационен център YEM – Турция Още
Нови членове на БТПП
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Информационен семинар за Световното изложение АГРИТЕХ, Тел Авив
ИКОНОМИКА
НСИ: Индексът на промишленото производство в страната е намалял с 0,6%
Значителен ръст се наблюдава при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
ЕК предприема мерки за повишаване на безопасността и ефективността на сетълмента на ценни книжа в Европа
Предложението цели също да се съкрати времето, необходимо за сетълмент на ценни книжа Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ/КОНКУРСИ
Оферти за бизнес партньорство
Оферти от Enterprise Europe Network Още