Представители на „Ел Би Булгарикум“ и японската компания „Мейджи“ обсъдиха детайли по създаването на съвместна научна лаборатория в София. Проектът има за цел да разшири изследванията върху ползите и качествата на традиционното българско кисело мляко.
Делегация на японската корпорация, ръководена от изпълнителния директор по международните отношения г-н Хидеки Морита, се срещна с екипа на „Ел Би Булгарикум“, начело с изпълнителния директор г-н Николай Стойнев. По време на разговорите беше обсъден напредъкът по изграждането на бъдещия научен център, а японските гости се запознаха и с локацията, на която ще бъде разположен той. Двете страни потвърдиха, че новата лаборатория се очаква да заработи до средата на 2026 г.
В състава на делегацията на „Мейджи“ бяха още г-н Тайджи Шонозаки – генерален мениджър в в отдел „Глобален млечен бизнес“, г-н Широ Фуджии – мениджър в същия отдел, и г-н Томо Ясуда – изследовател.
От българска страна в срещата участваха и директорът на Центъра за научноизследователска и развойна дейност доц. Светлана Минкова, Владимир Данаилов – ръководител на проекта, както и ръководителите на лаборатории проф. Жечко Димитров, д-р Калинка Пашова, д-р Михаела Михайлова и д-р Золтан Уршев. На срещата присъства и г-н Ясухиро Китаджима, първи секретар по икономически въпроси към Посолството на Япония в България.
По време на посещението си в София японската делегация проведе среща и с министъра на икономиката и индустрията Петър Дилов.
„Новата лаборатория ще даде значителен принос за развитието на отношенията между „Ел Би Булгарикум“ и „Мейджи“. Нашето партньорство има успешно бъдеще и за двете страни“, отбеляза министър Дилов. Той подчерта ролята на „Мейджи“ за популяризирането на българското кисело мляко на азиатските пазари и допълни, че инвестициите в съвместна научноизследователска и развойна дейност са от ключово значение, тъй като създават висока добавена стойност и разкриват нови възможности за развитие.
От своя страна г-н Морита заяви, че откриването на съвместния изследователски център в България е от стратегическо значение за „Мейджи“, като изрази увереност в бъдещото развитие на партньорството.
По време на срещите бяха обсъдени и възможностите за разширяване на пазарното присъствие на азиатските пазари, както и за разработване на нови продукти.
„Ел Би Булгарикум“ и „Мейджи“ подписаха споразумение за създаване на съвместна научноизследователска лаборатория в София през октомври миналата година. Новият научен център ще разполага с високотехнологично оборудване и ще прилага най-съвременни методи за разширяване на областите на приложение на млечните микроорганизми, както и за откриване на нови здравни ползи от българското кисело мляко – продукт, признат за национално богатство на България.