Брой 164 (674), 27-08-2014
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ЕНЕРГИЙНА ПОЛИТИКА И ЕНЕРГИЙНА ДИВЕРСИФИКАЦИЯ

Васил Щонов: Реформирането на енергийния сектор ще гарантира неговата стабилност в дългосрочен план


"Реформирането на енергийния сектор ще гарантира неговата стабилност в дългосрочен план". Това каза служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов в сутрешния блок на БТВ. Според него еднократното увеличение на цената на електроенергията няма да разреши проблема с натрупаните дефицити в системата. Промяната на цената на тока трябва да е плавно, в дългосрочен план, категоричен бе той. Тежката финансова ситуация на енергийния отрасъл у нас се дължи на редица непоследователни решения, които са вземани през последните пет – десет години. Състоянието на енергетиката е допълнително влошено през последната година и половина.

Министър Щонов бе категоричен, че за да се излезе от спиралата, в която се намира Националната електрическа компания, е необходимо да се предприемат спешни мерки за нейното оздравяване. По думите му при сключването на дългосрочните договори в миналото не е направена добра оценка на риска. "Като оператор на регулирания пазар НЕК изкупува задължителен обем от произведената ел. енергия по фиксирани цени, които са много по-високи от средните", подчерта Щонов. По думите му за следващата една година се очаква да се натрупат близо 1 млрд. лв. задължения за НЕК. Към момента дългът на компанията възлиза на около 3 млрд. лв.

"С встъпването на служебния кабинет в длъжност поехме ангажимент за прозрачност към обществото при представяне на реалното състояние на енергийния сектор. На сайта на Министерството на икономиката и енергетиката публикувахме справка за всички плащания на НЕК към доставчиците на ел. енергия за първите седем месеца на 2014 г.", каза Щонов. "Според данните НЕК разполага едва с 50% от средствата, за да се разплати с производителите на енергия", допълни още той.

Щонов бе категоричен, че реалното изграждане на "Южен поток" няма да започне, докато страната ни не отговори на всички изисквания на европейското законодателство. По проекта могат да се извършват единствено подготвителни работи, но не могат да се сключват договори. Според него дейностите по проекта при предишното правителство са продължавали и те са спрени от служебния кабинет. "Ползите от проекта за България са както диверсификация на маршрута за доставка на природен газ, така и печалбата от транзитни такси", обясни служебният министър.

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП ще работи активно чрез свой представител в Енергийния борд
Целта е да бъдат решени важни обществено значими въпроси в областта на енергетиката Още
БТПП ще съдейства за развитие на търговско-икономическите отношения България - Грузия
Среща с извънредния и пълномощен посланик на Грузия в София Още
Новорегистрирани търговски представителства на чуждестранни лица
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Излезе от печат книгата „Факти и размисли за Пловдив и окръга - възходът на Пловдивската икономика до 1990 г.“
Автор: д.и.н. Добрина Проданова, председател на Търговско-промишлена камара – Пловдив Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ/КОНКУРСИ
Оферти за бизнес партньорство от EEN
ЕНЕРГИЙНА ПОЛИТИКА И ЕНЕРГИЙНА ДИВЕРСИФИКАЦИЯ
Васил Щонов: Реформирането на енергийния сектор ще гарантира неговата стабилност в дългосрочен план
Промяната на цената на тока трябва да е плавно, в дългосрочен план, категоричен е министърът Още
ТРУД И ЗАЕТОСТ
Националният съвет за насърчаване на заетостта обсъди промени в посредническата дейност по наемане на работа
Предвижда се отмяна на регистрацията на посредническите договори и отмяна на таксата от 120 лв. , събирана за регистрация на посреднически договор с чужд работодател Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Защита на правата върху интелектуална собственост: Близо 36 млн. фалшиви стоки са задържани по границите на ЕС през 2013 г.
На челните места сред задържаните видове стоки са дрехите (12%) и лекарствата (10%) Още