Брой 8 (13), 12-01-2012
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

Надеждни, ефикасни и иновативни електронни плащания за глобалната конкурентоспособност на европейската икономика

Притежавате виртуален билет за влак, връщате пари на приятел чрез мобилния си телефон, пазарувате хранителни продукти онлайн или плащате с дебитната си карта в чужбина — начинът, по който европейските граждани плащат и пазаруват, се променя радикално. Една надеждна и прозрачна интегрирана платежна среда в целия ЕС би могла да създаде по-ефикасни, по-модерни и по-безопасни платежни инструменти в полза на потребителите, търговците и доставчиците на платежни услуги. Въз основа на приетата на 11 януари 2012 г.консултация по Зелената книга Европейската комисия очаква гледните точки на заинтересованите страни по отношение на препятствията пред по-нататъшната пазарна интеграция и начините за тяхното преодоляване.

Електронните плащания са от съществено значение за всички потребители, независимо дали пазаруват на място в търговските обекти или по интернет. В рамките на ЕС броят на разплащателните карти в употреба надхвърля 700 милиона, възможностите, които електронната търговия предлага, са огромни, а броят на смартфоните се увеличава драстично. В Зелената книга се анализират препятствията пред интеграцията на европейския пазар по отношение на тези обещаващи технологии на плащане.

В Зелената книга се разглежда настоящото положение по отношение на плащанията с карта, по интернет и чрез мобилен телефон в Европа, посочват се разминаванията между сегашната ситуация и представата за напълно интегриран пазар на плащанията, както и пречките, създали тези пропуски. Целта на Зелената книга е да провокира широка дискусия със заинтересованите страни, която да потвърди или допълни анализа на Комисията и да помогне за определянето на най-добрия начин за засилване на пазарната интеграция.

Въпреки досегашната активна позиция на Комисията спрямо картовите плащания, най-вече в рамките на Единната зона за плащания в евро (SEPA) и чрез прилагане на законодателството в областта на конкуренцията, плащанията по интернет и чрез мобилен телефон са сравнително нови области на политиката на европейско равнище. При изготвяне на Зелената книга Комисията е разгледала много широк кръг от области, потенциално свързани с посочените.

Мнения относно Зелената книга могат да се изпращат до 11 април 2012 г. След внимателен анализ на резултатите от консултацията Комисията ще обяви бъдещите стъпки, които следва да бъдат предприети до лятото на 2012 г.

Интернет-страница на Комисията с подробна информация за Зелената книга и за изпращане на мнения и предложения (на английски език)

НОВИНИ ОТ БТПП
След президентското вето Парламентарната комисия по труда и социалната политика обсъди казуса с БТПП
На 11 януари Парламентарната комисия по труда и социалната политика обсъди ветото на президента Георги Първанов върху Закона за изменение и допълнение на Кодекса на труда и мотивите към него. Още
"Асарел Медет" АД – пряк член на БТПП, получи наградата „Зелена инвестиция 2011”
Българската агенция за инвестиции раздаде наградите Още
Представителят на БТПП в ЮАР очерта областите с потенциал за двустранно сътрудничество
Планира се посещение на български фирми в ЮАР през март т.г Още
Галерия Арт Виза България с нова експозиция в сградата на БТПП
Януарската експозиция на галерията съчетава много и разнородни техники - литография, сух пастел, акрил и масло. Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Надеждни, ефикасни и иновативни електронни плащания за глобалната конкурентоспособност на европейската икономика
Европейската комисия очаква гледните точки на заинтересованите страни до 11 април 2012 г. Още