Брой 8 (13), 12-01-2012
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

След президентското вето Парламентарната комисия по труда и социалната политика обсъди казуса с БТПП


На 11 януари Парламентарната комисия по труда и социалната политика обсъди ветото на президента Георги Първанов върху Закона за изменение и допълнение на Кодекса на труда и мотивите към него.

По време на дебатите в частта, касаеща измененията за представителност на работодателските и синдикалните организации, председателят на БТПП Цветан Симеонов каза:

„Не е точно твърдението, че критериите в сегашния текст на КТ отговарят на международната практика. Няма такава практика нито в Европейския съюз, нито по света, според която специално работодателските организации да отговарят на ограничителни критерии. Така твърденията на Министерството на труда, че има специални текстове и споменавания в европейски документи, касаещи БТПП, са неоснователни. Обратното - ние сме цитирали няколко документа на ЕС, от които ясно се вижда, че няма никакви пречки за статута на БТПП в качеството й на работодателска организация. Затова бих желал да напомня, че точно с такива дейности, които се явяват пречка за нас, са оторизирани организации в Дания, Австрия, и то точно търговски палати, като това не им пречи да бъдат работодателски организации. Твърденията, че сме извън европейската практика, са неверни. Затова се обръщам към членовете на Комисията по труда и социална политика: Нека се съобразим с европейската практика, нека не се робува на това, че президентът е наложил ветото, да се вникне в аргументите и да се гласува по съвест.”

Председателят на Комисията Драгомир Стойнев обяви, че и друга работодателска организация може да отпадне от съвета за тристранно сътрудничество, ако се прегласува Кодекса на труда, визирайки Българската стопанска камара (БСК) . Със Закона за чистота на атмосферния въздух на нея се възлага да извършва дейности.

Комисията реши проектът непроменен да бъде внесен за разглеждане в пленарна зала.

НОВИНИ ОТ БТПП
След президентското вето Парламентарната комисия по труда и социалната политика обсъди казуса с БТПП
На 11 януари Парламентарната комисия по труда и социалната политика обсъди ветото на президента Георги Първанов върху Закона за изменение и допълнение на Кодекса на труда и мотивите към него. Още
"Асарел Медет" АД – пряк член на БТПП, получи наградата „Зелена инвестиция 2011”
Българската агенция за инвестиции раздаде наградите Още
Представителят на БТПП в ЮАР очерта областите с потенциал за двустранно сътрудничество
Планира се посещение на български фирми в ЮАР през март т.г Още
Галерия Арт Виза България с нова експозиция в сградата на БТПП
Януарската експозиция на галерията съчетава много и разнородни техники - литография, сух пастел, акрил и масло. Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Надеждни, ефикасни и иновативни електронни плащания за глобалната конкурентоспособност на европейската икономика
Европейската комисия очаква гледните точки на заинтересованите страни до 11 април 2012 г. Още