Брой 55 (2061), 19-03-2020
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

БИЗНЕС И КОРОНАВИРУС

Доставка на маски през границите – единният пазар на ЕС с мерки за опазване здравето на гражданите


Съобщение на ЕП, 18 март 2020

Председателите на комисията на ЕП по вътрешен пазар и защита на потребителите д-р Петра Де Сутер (Зелените/ЕСА, Белгия) и на комисията на ЕП по транспорт Карима Дели (Зелените/ЕСА, Франция) приветстваха бързото решение на транспортните министри на държавите членки за подкрепа на така наречените „зелени коридори“ за доставка (даващи приоритет на превозване на стоки от първа необходимост, като храни и жизненоважно медицинско и защитно оборудване), както предлагат евродепутатите и Европейската комисия (Комисията). Целта на новите и неотложни мерки по отношение на COVID-19 е опазване здравето и поддържане на разположение стоки и основни услуги в рамките на вътрешния пазар на ЕС. 

„Пълното затваряне на границите може да изглежда като най-сигурния начин за защита на нашите граждани, но всички ние зависим от вноса от други държави членки, за да не се прекъсва снабдяването на стоки. Осигуряването на безпрепятствен транспорт на стоки от първа необходимост, като храни и осигуряването на непрекъснато снабдяване с жизненоважно медицинско и защитно оборудване гарантира, че тази криза няма да се превърне в катастрофа. Ние разчитаме един на друг и зависим един от друг що се отнася до общественото ни здраве“, отбеляза председателят на комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите. 

„Въвеждането на приоритетните коридори - особено за медицинска и защитна екипировка – ще бъде от изключително значение през следващите дни и седмици“, заяви д-р Де Сутер, като се позова на ангажимента на държавите членки по отношение доставката на медицинско оборудване

Председателят на комисията по транспорт Карима Дели заяви, че безпрепятстваното преминаване на границите и координацията между държавите членки ще бъдат от съществено значение за преодоляване на тази криза. „Трябва да намерим начини да поддържаме нашите транспортни системи и да намалим опашките, за да спестим време и пари. Ние сме готови да действаме заедно и бързо и заставаме зад шофьорите и целия транспортен сектор, който работи неуморно, за да поддържа доставките на стоки, по време кризата. Припомням също спешната необходимост от прилагане на мерки за прекратяване на така наречените „призрачни полети“. Авиокомпаниите трябва да получат гаранции за бъдещи слотове. Това е единственият начин за предотвратяване на празните полети в ЕС.“, заключи тя.

Допълнителна информация

Комисия по вътрешния пазар и защита на потребителите

Комисия по транспорт и туризъм

Проучване: какво може да направи ЕС за да облекчи въздействието от кризата с коронавируса?

Заключения от Председателя Д. Сасоли след видео конференцията с членовете на Европейския съвет относно COVID-19 (17.03.2020)

Комисията представя насоки за управление на границите за защита на здравето и придържането на разположение на стоките и основните услуги.

 

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Анкета относно влиянието на COVID-19 върху бизнеса
С цел иницииране на мерки, свързани с ограничаване на негативните последици Още
Красен Станчев, член на УС на БТПП: Най-съществената дългосрочна политика е не просто "данъчна ваканция", а отмяна на корпоративното подоходно облагане.
БИЗНЕС И КОРОНАВИРУС
Доставка на маски през границите – единният пазар на ЕС с мерки за опазване здравето на гражданите
Съобщение на ЕП, 18 март 2020 Още
Европейската комисия помага с насоки за правата на пътниците във връзка с COVID-19
ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ
Приети са промени в Правилника за прилагане на Закона за обществените поръчки
Свързани с прилагането на централизираната национална платформа при възлагане на обществените поръчки Още
СЕЛСКО СТОПАНСТВО
Земеделските стопани могат да подават документи за пререгистрация и по електронна поща
Кампанията е със срок до 9 юни 2020 г. Още
СТАНДАРТИЗАЦИЯ, СЕРТИФИКАЦИЯ
Предложение на ISO за създаване на нов технически комитет „Биоразнообразие”
Стандартизация на методите за изпитване и измерване на екологичното качество.... Още