Брой 116 (1627), 21-06-2018
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ ЕВРОПАЛАТИ

Препоръки на Европалати към Австрийското председателство на Съвета на ЕС


В продължение на успешните събития в София по повод на Българското председателство на Съвета на ЕС и предстоящото Австрийско европредседателство, д-р Кристоф Лайтл, президент на Европалати, се срещна с канцлера на Австрия Себастиан Курц.

Припомняме, че д-р Лайтл участва в Европейски парламент на предприятията (ЕПП) в София, който се проведе на 11 и 12 юни в НДК и беше организиран от БТПП. В изказването му пред ЕПП  и на последвалия Борд на директорите на Европалати бяха очертани насоките за развитие на предприемачеството в Европа.

Д-р Лайтл  представи на канцлера Себастиан Курц препоръките на  Европалати към Австрийското председателство, в контекста на дискусията и предложенията на бизнеса по време на ЕПП.

Европалати призовават австрийското председателство да настоява за по-всеобхватно ангажиране на страните-членки в политическия процес на ЕС. От решаващо значение е политиката на ЕС да бъде прехвърлена от масата за преговори на пазара. Националните правителства и агенции трябва да гарантират, че законодателството се транспонира и изпълнява своевременно, по начин благоприятен за бизнеса, който не го обременява и е съгласуван на национално и регионално равнище, без свръхрегулиране или изкривяване. В противен случай те трябва да бъдат държани отговорни пред Комисията.

Европалати очакват също така Австрийското председателство да проведе дискусия за това как излишните средства от настоящия програмен период на ЕС да бъдат ефективно преразпределени. По-конкретно, ЕВРОПАЛАТИ предлага да се основе програма за безвъзмездна помощ за интеграция, която да подпомага в частност МСП да интегрират в работната си сила мигрантите и дългосрочно безработните от целия ЕС. Такава безвъзмездна помощ би позволила на МСП да допринесат допълнително за постигането на две значителни социално-икономически предизвикателства и в същото време да се справят с широко разпространения недостиг на квалифицирана работна сила.

Пълният текст на Препоръките ТУК

Д-р Кристоф Лайтл проведе среща и с Мишел Барние, главен преговарящ на ЕС за Брекзит. Обсъдено е постигнатото до този момент в преговорния процес и значителния напредък по техническите въпроси.  Остават обаче открити около 25% от текстовете на Споразумението. Крайният срок, в който трябва да се затворят всички текстове, е октомври т.г..

 

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Цветан Симеонов: Администрацията показва завидна устойчивост в съпротивата си срещу електронното правителство
Интервю за БГНЕС Още
Покана за участие в 20-та класацията на БТПП „ТОП 100 - Фирми, водещи в икономиката на България”
Класацията е отворена за всички дружества, които представят своя годишен финансов отчет Още
Нови членове на Палатата
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Финална конференция по проект "Job Developer” в Германия
Габровската търговско-промишлена палата е партньор от България Още
НОВИНИ ОТ ЕВРОПАЛАТИ
Препоръки на Европалати към Австрийското председателство на Съвета на ЕС
В контекста на дебата по време на Европейския парламент на предприятията, проведен в София Още
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
Процедура за подбор на проекти „Насърчаване на предприемачеството“
Минималният размер на безвъзмездната финансова помощ е 50 000 лв.; максималният размер 200 000 лв. Още
„Красива България” открива извънредна кампания за набиране на кандидати за осигуряване на достъпна среда на обществени сгради
ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ
Технически консултации по отношение на предложението за въвеждане на нови стандартни образци за обществени поръчки и концесии
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Оферти за бизнес сътрудничество
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Първи световен конгрес на предприемачите WCE 2018
24-27 октомври 2018 г., гр. Загреб Още