Брой 116 (1627), 21-06-2018
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ

Финална конференция по проект "Job Developer” в Германия

В Рурския университет в Бохум, Германия се проведе заключителната конференция по проект «Job Developer”, по който Габровската търговско-промишлена палата е партньор от България, заедно с организации от още 5 страни – Германия (водеща организация), Унгария, Гърция, Испания и Литва.

Нови мерки срещу младежката безработица изследваха учени от Рурския университет - Бохум заедно с международен екип от партньори по проект „Job Developer“, финансиран от ЕС. В периода 2015 - 2018 г. екипът по проекта разработи програма за сертифициране, по която опитни специалисти бяха обучени за кариерни консултанти, за да подпомогнат безработни младежи по пътя им към самостоятелен бизнес.

В рамките на проекта в партньорските страни бяха обучени 55 ментори – така наречените Job-Developer (кариерни консултанти), които подпомогнаха 70 младежи от България, Унгария, Гърция, Испания и Литва да разработят собствени бизнес идеи под формата на услуги и продукти в зависимост от потенциалите за развитие в съответните страни. Така се родиха идеи за над 100 нови услуги. Доколко тези услуги са подходящи показа мащабното проучване на пазара, подготвено от младежите в Габрово. Те проведоха 300 интервюта за предварително избрани от тях 20 услуги. Оказа се, че най-предпочитаните услуги бяха в областта на електро услугите, билколечението и помощ в градината.

По време на консултирането кариерните консултанти (Job-Developer) използваха три инструмента: диагностика на талантите, с която бяха открити индивидуалните силни страни на търсещите работа; радар на заетостта, чрез който се анализираха потенциалите на местните възможности за заетост и изслушване от експерти, което свърза търсещите работа с успешни специалисти, които разполагат с мрежа от контакти в съответния бранш.

За всеки млад човек в хода на работата бе изработен дългосрочен индивидуален план за развитие. Участниците виждат предимството от изслушването от експерти преди всичко в директния контакт с експертите, които вдъхновяват младежите, мотивират ги и подтикват за обсъждане на професионалното им развитие. „Този елемент помага да се затвори „пропастта“ между образователната система и изискванията на пазара на труда“, направи заключение д-р Мартин Крьол – ръководител на проекта.  

В конференцията участваха и външни експерти: проф. д-р Петер Хартц, който дискутира развитието на реформите на пазара на труда; Доминик Шад, ръководител на Бюро по труда в окръг Реклингхаузен; Йоахим Волфф от Института за изследване на пазара на труда и професиите в Нюрнберг и Хайнрих Бер – главен координатор на обучителна инициатива в Люнебург (Менторска инициатива - модел на църковните социалните служби).

В двудневната програма за партньорите беше предвидено и посещение в Учебната фабрика на Рурския университет в Бохум. В нея на практика се вижда връзката между  бизнес и образование. Изградена и оборудвана с най-нова техника за повече от 11 млн. евро, към настоящия момент това е едно действащо предприятие, което произвежда краен продукт за пазара. В същото време студентите, освен да придобиват практически умения в целия процес на производство – от обикновените универсални машини до самообучаващи се роботи от най-ново поколение, имат възможност и да анализират и оптимизират производствените процеси, да участват в цялостното управление на предприятието. Големите предприятия, които работят в региона, подпомагат със специалисти и материално цялостния процес. Учебната фабрика не е затворена само за студентите в университета. По специално подготвена програма има възможност и работещи в МСП от региона да повишават квалификацията си и уменията си, както и да участват в разработката на схеми за управление на процесите. Създаден е един отличен механизъм за взаимодействие между бизнеса и науката.

Източник:
Габровска търговско-промишлена палата

 

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Цветан Симеонов: Администрацията показва завидна устойчивост в съпротивата си срещу електронното правителство
Интервю за БГНЕС Още
Покана за участие в 20-та класацията на БТПП „ТОП 100 - Фирми, водещи в икономиката на България”
Класацията е отворена за всички дружества, които представят своя годишен финансов отчет Още
Нови членове на Палатата
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Финална конференция по проект "Job Developer” в Германия
Габровската търговско-промишлена палата е партньор от България Още
НОВИНИ ОТ ЕВРОПАЛАТИ
Препоръки на Европалати към Австрийското председателство на Съвета на ЕС
В контекста на дебата по време на Европейския парламент на предприятията, проведен в София Още
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
Процедура за подбор на проекти „Насърчаване на предприемачеството“
Минималният размер на безвъзмездната финансова помощ е 50 000 лв.; максималният размер 200 000 лв. Още
„Красива България” открива извънредна кампания за набиране на кандидати за осигуряване на достъпна среда на обществени сгради
ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ
Технически консултации по отношение на предложението за въвеждане на нови стандартни образци за обществени поръчки и концесии
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Оферти за бизнес сътрудничество
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Първи световен конгрес на предприемачите WCE 2018
24-27 октомври 2018 г., гр. Загреб Още