Брой 59 (64), 23-03-2012
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

Европейският парламент анализира ползите от данък върху финансовите сделки

Укрепването на единния европейски пазар и осигуряването на справедливо участие на финансовия сектор в усилията за излизане от кризата са двата основни аргумента за въвеждането на данък върху финансовите сделки. Това стана ясно от представянето на комисаря по данъчните въпроси Algirdas Šemeta пред икономическата комисия на Европейския парламент на 20 март, в което той защити нуждата от новия данък.

Предложението на Комисията идва в контекста на мерките за справяне с икономическата криза, която доведе до увеличаване на средното ниво на обществения дълг в страните-членки от под 60% от БВП до 80%.

Властите на страните в ЕС предоставиха помощ в размер на 4,6 трлн. евро на финансовия сектор в периода на кризата. В същото време според Комисията финансовите институции се радват на данъчни облекчения от около 18 млрд. евро годишно вследствие на необлагането на финансови услуги с данък добавена стойност.

Предложението на Комисията
Комисията предложи миналата година да бъде въведен данък върху сделките на финансови институции с финансови инструменти в случаите, когато поне едната от страните по сделката е разположена в ЕС.

Ставката за облагане на сделки с акции и облигации се предлага да бъде 0,1%, а ставката по сделки с производни финансови инструменти (т.нар. деривати) - 0,01%.

Очакванията на Комисията са данъкът да привлече приходи в размер на 57 млрд. евро годишно.

Ползи и рискове
Една от целите на предложението е финансовият сектор да направи своя справедлив принос за излизането на ЕС от икономическите затруднения. Комисията отбелязва, че гражданите на ЕС са поели разходите за големите спасителни пакети, които осигуриха подкрепа за финансовия сектор при избухването на кризата.

Друг изтъкван аргумент в полза на въвеждането на общ данък върху финансовите сделки е, че той ще укрепи Единния европейски пазар, тъй като би обезкуражил рискови практики на търговия с финансови инструменти и би допълнил регулативните мерки, насочени към избягване на бъдещи кризи.

Критиците на предлагания данък обаче се страхуват, че оскъпяването на сключването на финансови сделки би могло да подтикне финансовите институции към пренасочване на част от своя бизнес извън пределите на Европейския съюз.

Нов източник на приходи за бюджета на ЕС
Предложението на Комисията предвижда приходите от новия данък да бъдат поделени между ЕС и страните-членки. Частта, която ще бъде насочена към европейския бюджет, ще компенсира намаляване на вноските на страните-членки.

Следващи стъпки
Комисията по икономически и парични въпроси в ЕП е отговорна за изготвяне на становище по въпроса, като се очаква то да бъде гласувано в края на април. След това позицията на Парламента ще бъде обсъдена и гласувана в пленарно заседание - предвижда се това да стане през юни.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Трайна тенденция на увеличение на делата и през 2011 г. отчете Арбитражният съд при БТПП
Арбитрите ще надграждат постигнатото за утвърждаване на АС като модерна и обективна правораздавателна институция Още
БТПП и НСБС обсъдиха устойчивото развитие на спедиторския и логистичния бранш
Двете организации обединяват усилията си за обучение на мениджъри в областта на спедицията и логистиката Още
Нови членове на БТПП
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ/КОНКУРСИ
Оферти за бизнес партньорство
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Европейският парламент анализира ползите от данък върху финансовите сделки
Осигуряването на справедливо участие на финансовия сектор в усилията за излизане от кризата е един от аргументите за въвеждането на данъка Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Дискусия: „Факторингът - средство за развитие на бизнеса"