Брой 17 (1529), 24-01-2018
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

Пчеларство: евродепутати искат мерки срещу вноса на фалшив мед


Пчелите играят важна роля не само за околната среда, но и за икономиката. Парламентът се обявява за по-добрата им защита и срещу вноса на нискокачествен мед.

Защо пчелите са важни

Пчелите имат ключово значение за биоразнообразието и сигурността на храните - 84% от растителните видове и 76% от производството на храни в Европа са зависими от пчелното опрашване. Икономическата полза от тях се оценява на 14,2 млрд. евро годишно.

В Европейския съюз има около 600 000 пчелари и 17 млн. кошера. Те произвеждат около 250 000 тона всяка година. Най-големите производители през 2015 г. са били Румъния, Испания и Унгария.

 Въпреки това секторът се сблъсква с проблеми. Здравето на пчелите е подложено на заплахи от интензивните методи на обработка на земята и използването на пестициди, от загубата на среда на живот и от разпространението на инвазивни чужди видове като малкия кошерен бръмбар, азиатския стършел и американския гнилец.

 В същото време вносът от Китай нараства и съществуват опасения за качеството на произвеждания мед извън ЕС. Медът е сред най-често фалшифицираните продукти по света. Около 20 % от пробите, взети по външните граници на ЕС и в помещенията на вносителите, не отговарят на високите изисквания на ЕС за продукта.

 За какво призовава Парламентът

 На 23 януари комисията по земеделие прие доклад, подготвен от Норберт Ердьош (ЕНП, Унгария), който призовава за засилване на подкрепата за пчеларите в Европа. Депутатите се обявяват за: 

·         увеличаване на средствата за национални програми за пчеларство;

·         засилване на изследванията за здравето на пчелите и забрана на вредни пестициди;

·         защита на местни и регионални пчелни видове.

 Запазване на качеството на консумирания мед

Докладът настоява за мерки срещу разпространението на фалшив и нискокачествен мед - с допълнително добавен захарен сироп, твърде рано извлечен, изкуствено изсушен или приготвен като смес от нискокачествен и висококачествен мед. Появата на подобни продукти чрез внос подбива цените на европейския пазар и поставя под въпрос защитата на потребителите.

Депутатите искат подобряване на тестването и засилване на инспекциите при вноса, както и налагането на по-високи санкции за измамниците. Също така те предлагат подобряване на етикетировката, за да бъде ясно за потребителите откъде идва даден продукт.

Докладът също приканва за информационни кампании за популяризиране на ползите от консумацията на мед, особено сред децата в училище.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
АОБР сезира Комисията за защита на конкуренцията във връзка с цените на електроенергията
АОБР няма да участва в срещата по проблемите на енергетиката, насрочена от Министерството на енергетиката за днес, 24 януари
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Национално участие в международна специализирана изложба за информационни и комуникационни технологии CeBIT 2018
11 – 15 юни 2018, гр. Хановер, Германия Още
ТЕРИТОРИАЛНО-АДМИНИСТРАТИВНО РАЗВИТИЕ
„Изкуствените“ общини и техните икономически последствия
Автор: Адриан Николов, Институт за пазарна икономика Още
ИНФОРМАЦИЯ ОТ СТИВ
Забрана за внос от България в Украйна на птици, птичи продукти и суровини
Свързана с регистрирано заболяване от високопатогенен птичи грип на територията на областите Добрич, Хасково, Сливен, Ямбол и Стара Загора Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Пчеларство: евродепутати искат мерки срещу вноса на фалшив мед
Подобряване на тестването и засилване на инспекциите при вноса Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Оферти за бизнес партньорство
Европейска мрежа в подкрепа на бизнеса Enterprise Europe Network Още
Покана за предoставяне на писмa за намерение за изпълнение на проект Prukljan
Разположен в района на гр. Скардин, Хърватия Още