Брой 236 (1994), 09-12-2019
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

Евробарометър: европейските граждани поставят изменението на климата като основен приоритет за ЕП


  • За първи път в проучване на Евробарометър гражданите заявяват, че изменението на климата трябва да бъде основен приоритет за ЕП 
  • Шестима от десет европейци смятат, че протестите в защита на околната среда, организирани от младите хора, имат пряко влияние върху политиката 

Борбата с изменението на климата трябва да бъде основен приоритет за ЕП, показва ново проучване на Евробарометър, като посочва младежките протести за климата като ключов фактор.

„Борбата с изменението на климата и опазването на околната среда, океаните и биоразнообразието „трябва да бъде най-големият приоритет на Европейския парламент (ЕП)“, казват гражданите на ЕС в ново проучване на общественото мнение на Евробарометър, поръчано от ЕП и проведено през октомври 2019 г. Климатичните промени вече бяха посочени като един от водещите стимули гражданите да гласуват на европейските избори през май, особено за младите хора. За първи път в проучване на Евробарометър гражданите поставят изменението на климата на първо място в списъка с приоритети за ЕС.

Общо 32% от европейците посочват борбата срещу изменението на климата и опазването на околната среда като най-важния проблем, на който членовете на Европейския парламент трябва да обърнат внимание. Това е най-често посочваният отговор в 11 държави членки, особено сред респондентите в Швеция (62%), Дания (50%) и Холандия (46%).

В проучването на Евробарометър също така бе зададен въпросът кой екологичен проблем е най-належащ за разрешаване. Абсолютно мнозинство от европейците (52%) смята, че това е изменението на климата, последвано от замърсяването на въздуха (35%), замърсяването на моретата и океаните (31%), обезлесяването (28%) и нарастващото количество отпадъци (28%). За 52% от българите замърсяването на въздуха е посочено като основен проблем, свързан с околната среда.

Протестите, водени от младежите, са ключов фактор

През изминалата година протестите на младежите за повече действия против изменението на климата мобилизираха милиони хора в ЕС и в световен мащаб.

Новото проучване на Евробарометър показва, че близо 60% от европейските граждани са уверени или убедени, че протестите, водени от младите хора, имат пряко влияние върху политиката както на национално, така и на европейско ниво.

В Ирландия (74%), Швеция (71%) и Кипър (70%) е най-голям делът на гражданите, които вярват, че протестите ще доведат до предприемане на политически мерки на европейско ниво в сравнение с 42% от гражданите в Чехия и 47% от гражданите на Обединеното кралство. 53% от българите смятат, че протестите ще доведат до предприемане на мерки на европейско ниво, докато 38% от българските респонденти вярват, че това ще се случи на национално ниво.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Среща с Професионалната асоциация на медиаторите в България
Прилагането на медиацията за разрешаване на спорове между компании - във фокуса на разговора Още
Химикотехнологичният и металургичен университет събра бъдещи инженери, преподаватели и гости
Връчване на дипломите от Випуск 2019 Още
БТПП участва в отбелязването на 25-годишнината на Комитета на регионите в Брюксел
Членовете на Комитета дискутираха становище относно т.нар. „зелена сделка“ на Европа Още
Иновативни проекти с успешна реализация в практиката
Презентации по инициатива на Съвета по иновации при БТПП Още
БГ Баркод: грижа за най-малките
Фирма „Илеа-М“ ЕООД е въвела най-много продукти в електронния каталог БГ Баркод за седмицата 25-29 ноември Още
ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
Промишленост и информационни технологии – кои области дръпнаха напред?
Автор: Петър Ганев, Институт за пазарна икономика Още
АДМИНИСТРАЦИЯ И АДМИНИСТРАТИВНИ УСЛУГИ
Имотни скици могат да се извадят в почти всяко населено място в страната
Документи от АГКК могат да се получат на поне 1180 гишета Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Евробарометър: европейските граждани поставят изменението на климата като основен приоритет за ЕП
За 52% от българите замърсяването на въздуха е посочено като основен проблем, свързан с околната среда Още