Брой 30 (2285), 12-02-2021
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

БЪЛГАРИЯ И ЕС

Зимна икономическа прогноза от 2021 г.: светлина в края на тунела въпреки трудната зима


Европа продължава да се бори с пандемията от коронавирус. Новото нарастване на броя на случаите, заедно с появата на нови, по-заразни щамове на коронавируса, принуди много държави членки отново да въведат или да затегнат противоепидемичните мерки. В същото време стартирането на програмите за ваксинация в целия ЕС дава основания за предпазлив оптимизъм.

В зимната икономическа прогноза от 2021 г. се предвижда икономиката на ЕС да нарасне с 3,7 % през 2021 г. и с 3,9 % през 2022 г.

По отношение на България прогнозата е за увеличение на реалния БВП с 2.7% през 2021 г. и с 4.9% през 2022г.

Икономическото въздействие на пандемията остава неравномерно в отделните държави членки и се прогнозира, че и темповете на възстановяване също ще се различават значително.

Прогнозната инфлация за еврозоната и ЕС за 2021 г. леко се повиши в сравнение с прогнозата от есента, но като цяло се очаква да остане ниска. За България  очакваната инфлация е 1.7% през 2021г. и 1.8% през 2022г.

Рисковете, свързани с прогнозата, са по-балансирани от есента насам, въпреки че остават големи. Те са свързани главно с развитието на пандемията и с успеха на кампаниите за ваксинация.

Положителните рискове са свързани с възможността процесът на ваксинация да доведе до по-бързо от очакваното облекчаване на противоепидемичните мерки и следователно до по-ранно и по-силно възстановяване.

Що се отнася до отрицателните рискове, пандемията може да се окаже по-устойчива или по-тежка в краткосрочен план в сравнение с допускането в прогнозата или изпълнението на програмите за ваксинация може да се забави. Това може да доведе до забавяне в облекчаването на противоепидемичните мерки, което от своя страна би се отразило на развитието във времето и на силата на очакваното възстановяване.

Паоло Джентилони, комисар по въпросите на икономиката, заяви: Европейците живеят в трудни времена. Пандемията все още ни е сграбчила болезнено и социалните и икономическите последици от нея са ясно осезаеми. Най-сетне обаче в края на тунела има светлина. С нарастването на броя на ваксинираните през следващите месеци ще могат да бъдат облекчени противоепидемичните мерки, което ще позволи по-бързи темпове на възстановяване през пролетта и лятото. Очаква се икономиката на ЕС да се върне към равнищата на БВП отпреди пандемията през 2022 г. — по-рано от очакваното — въпреки че загубените през 2020 г. икономически резултати няма да бъдат компенсирани толкова бързо, нито със същото темпо в целия Съюз. Прогнозата крие множество рискове, свързани например с появата на нови варианти на COVID-19 и с глобалната епидемиологична обстановка. От друга страна, през следващите години NextGenerationEU се очаква да даде силен импулс на най-силно засегнатите икономики, като това въздействие все още не е включено в днешните прогнози.

 

Повече информация ще намерите в документа  тук.

 

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Новоназначеният български посланик в Токио на посещение в БТПП
За развитие на двустранните търговско-икономически и инвестиционни възможности Още
Финансов инструмент на ЕС за смекчаване последиците от Брекзит
БТПП подготвя проучване на мнението на българските фирми как Брекзит влияе на техния бизнес Още
Sourcing Taiwan Machinery – платформа за осъществяване на контакти, преговори и бизнес отношения с водещи тайвански компании
БГ Баркод: билкови тинктури
„Терис 2018“ ЕООД с най-много въведени продукти за седмицата 1-5 февруари в електронния каталог БГ Баркод Още
НОВИНИ ОТ БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ
Покана за дискусия на тема: „Как да участваме ефективно на изложения"
Организира Асоциация на интериорните дизайнери в България Още
БЪЛГАРИЯ И ЕС
Зимна икономическа прогноза от 2021 г.: светлина в края на тунела въпреки трудната зима
За България: увеличение на реалния БВП с 2.7% през 2021 г. и с 4.9% през 2022г. Още
ТРУД И ЗАЕТОСТ
НСИ: Намаляват наетите лица по трудово и служебно правоотношение
Най-голямо спад се наблюдава в дейност „Хотелиерство и ресторантьорство“ Още
ЕНЕРГЕТИКА И ЕНЕРГИЙНА ПОЛИТИКА
Министър Петкова: Южният газов коридор укрепва енергийната сигурност на България, региона и ЕС
ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
Проект на ПМС за приемането на Наредба за оформяне, подаване и експертиза на заявки за регистрация на марки и географски означения
ИНТЕЛЕКТУАЛНА СОБСТВЕНОСТ
Уебинари "Лисабонска система за международна регистрация и защита на наименованията за произход и географските означения"
16 февруари и 9 март 2021 г., регистрацията вече е отворена Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Изложение за подизпълнители в производствената сфера ISTF 2021
Виртуалното събитие на 17 февруари 2021 г. Още