Брой 204 (2210), 23-10-2020
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

Правила за изкуствения интелект: какво иска Европейският парламент


Изкуственият интелект е важна част от дигиталната трансформация на обществото. Технологиите, използващи изкуствен интелект, вече присъстват в много продукти и услуги, а предстоят още много промени на работните места, в бизнеса, финансите, здравеопазването, селското стопанство и сферата на сигурността. Очаква се напредъкът в тези технологии да помогне за реализиране на Зеления пакт и за икономическото възстановяване от кризата с COVID-19.

Европейският съюз подготвя първия си набор от правила за използване на възможностите и ограничаване на заплахите, свързани с изкуствения интелект. Акцентът е върху изграждането на доверие в технологиите и справяне с последиците върху отделните хора, икономиката и обществото.

В същото време ЕС иска да създаде подходяща среда за европейските изследователи, разработчици и фирми. Комисията иска да увеличи публичните и частните инвестиции в технологии с изкуствен интелект до 20 млрд. евро годишно.

Работата на Парламента относно изкуствения интелект

Европейската комисия възнамерява да представи законодателно предложение относно изкуствения интелект в началото на 2021 г. В очакване на текстовете Парламентът сформира специална комисия, за да анализира отражението на изкуствения интелект върху европейската икономика.

„Европа трябва да развие технологии с изкуствен интелект, които заслужават доверие, които премахват предразсъдъците и дискриминацията, като в същото време дават на бизнеса и индустрията възможност да процъфтяват и да създават икономически просперитет“, заявява председателят на специалната комисия Драгош Тудораке (Обнови Европа, Румъния).

На 20 октомври Парламентът прие три доклада, очертаващи как ЕС може да регламентира изкуствения интелект по възможно най-добър начин, за да стимулира иновациите, да наложи етични стандарти и да укрепи доверието в технологиите.

Депутатите заявиха, че правилата трябва да се ръководят от нуждите на хората. „Гражданинът е в центъра на това предложение“, заяви на пресконференция Ибан Гарсия дел Бланко (С&Д, Испания). Той е автор на доклад, който прави препоръки за осигуряването на безопасност, прозрачност и отчетност, избягването на предразсъдъци и дискриминация и зачитане на основните права на европейците.

Аксел Фос (ЕНП, Германия) подготви препоръки за режима за носене на отговорност във връзка с различните рискове, произтичащи от новите технологии. Според него целта е да се осигури правна яснота за бизнеса и да се убедят гражданите, че изкуственият интелект подлежи на контрол. „Ние не настояваме за революция. Трябва да има единни правила за бизнеса и съществуващото законодателство трябва да бъде взето предвид“, каза той.

Парламентът също така обърна внимание върху проблемите на интелектуалната собственост, като подчерта, че е нужна ефективна система на закрила, която да стимулира развитието на технологиите. Сред въпросите, които трябва да бъдат решени, е кой притежава интелектуалната собственост върху нещо, създадено изцяло от изкуствен интелект, посочи докладчикът Стефан Сежурне (Обнови Европа, Франция).

Парламентът работи и върху други доклади, свързани с изкуствения интелект:

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Покана за среща с италиански фирми - в секторите: козметична индустрия, енергетика, дигитална търговия, производство на врати
26 октомври 2020 г., 15 часа, в БТПП Още
Услугите на БТПП за превод, заверка и легализация на документи - онлайн и дистанционно
Сертификат от Остриан Стандартс плюс ГмбХ за приложение на евростандарт EN 15038:2006 за писменни преводачески услуги Още
БИЗНЕС СРЕДА
Напредък по антикризисните икономически мерки, изпълнявани от Министерството на икономиката за преодоляване на негативните ефекти от пандемията
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
Програма “Кризата като възможност” набира проектни идеи
Срок за електронно подаване на проектите: от 23 октомври 08:00 часа до 16 ноември 17:00ч. Още
ИНВЕСТИЦИИ В БЪЛГАРИЯ
Френската компания BIC откри в София първия си център за споделени услуги
Проектът е за близо 2 млн. лв. и 200 нови работни места Още
ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
Проект на Закон за предоставяне на цифрово съдържание и цифрови услуги и за продажбата на стоки
Изготвен от Министерство на икономиката Още
МИТНИЧЕСКИ РЕЖИМ
Публикувани са новите искания за суспендиране на митата
Одобрените искания ще се прилагат от 01.07.2021 г. Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Правила за изкуствения интелект: какво иска Европейският парламент
Европа за момента изостава при инвестициите в изкуствен интелект Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Онлайн B2B форум на Международната изложба на стоки и услуги от Китай и страните от Централна и Източна Европа - 28.10.2020 г.
European Angel Investment Summit
Онлайн на 28-29 октомври Още