Брой 206 (2212), 27-10-2020
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

Бъдещите отношения между ЕС и Великобритания: какви са следващите стъпки


Европейският съюз и Обединеното кралство са изправени пред сходни предизвикателства като измененията в климата и полицейското сътрудничество и могат да спечелят от намирането на общ подход по тези теми.

Приетото споразумение за оттегляне уреди важни проблеми като правата на гражданите на ЕС във Великобритания и на британците в ЕС, финансовите ангажименти на Лондон, както и контрола по границите, особено тази между Обединеното кралство и Ирландия. Клаузите на споразумението трябва да бъдат изцяло приложени на практика.

Въпросите на бъдещото сътрудничество обаче бяха оставени за отделно споразумение, което в момента се договаря на базата на приетата и ратифицирана от двете страни политическа декларация.

Позицията на Парламента за бъдещите отношения

В резолюция от 12 февруари депутатите призоваха за всеобхватно споразумение между Великобритания и ЕС, осигуряващо равнопоставени условия на конкуренция чрез поемане на стабилни ангажименти. Те също така изразиха надежда за постигане на съгласие в областта на риболова.

Председателят на контактната група на Парламента за отношенията с Великобритания Дейвид Макалистър заяви в изявление на 29 май: „Парламентът няма да даде съгласието си за споразумение, което не включва клаузи за равнопоставени условия на конкуренция, основни права, твърди изисквания за прилагане на договореностите и стабилна рамка за риболова“.

„Парламентът също така смята за критично важно пълното прилагане на споразумението за оттегляне, което бе подписано от британския министър-председател“.

На 15 юни председателят на Парламента Давид Сасоли взе участие в конферентен разговор относно преговорите с британския премиер Борис Джонсън, председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен. След срещата те направиха общо изявление.


Парламентът одобри доклад на 18 юни, в който депутатите изразяват съжаление за липсата на реален напредък след четири кръга преговори и за големите различия в позициите.

На 11 септември координационната група на Парламента за отношенията с Великобритания и лидерите на политическите групи изразиха загриженост относно предложения от британското правителство законодателен акт за вътрешния пазар. В изявлението депутатите настояват за спазването на всички клаузи на споразумението за оттегляне, включително на протокола за Ирландия и Северна Ирландия. Парламентът продължава да се надява на амбициозно партньорство с Великобритания, заявява текстът.

На 1 октомври 2020 г. Европейската комисия започна процедура за нарушения спрямо Великобритания заради неизпълнението на задължения по споразумението за оттегляне от ЕС.

На 8 октомври, в подготовка за края на преходния период, Парламентът одобри нови правила, които целят да гарантират безопасното и ефективно функциониране на железопътния тунел, свързващ континентална Европа с Великобритания.

В реч на срещата на върха на 15 октомври председателят на Парламента Давид Сасоли посочи, че постигането на споразумение за бъдещите отношения между ЕС и Великобритания „е в интерес и на двете страни, но както съм казвал и преди, не на всяка цена“. Той призова британското правителство да спазва върховенството на закона и да изпълни поетите ангажименти и подчерта за пореден път, че всичко, което застрашава мира и стабилността на остров Ирландия, е неприемливо.

По време на пленарен дебат на 21 октомври депутатите подчертаха значението на постигането на споразумение за бъдещите отношения, което не влиза в противоречие с интересите и ценностите на ЕС. Главният преговарящ на ЕС Мишел Барние каза по време на дебата: „Постигането на споразумение е възможно, ако двете страни са готови да работят конструктивно и в дух на компромис“.

Какво ще покрива споразумението за бъдещите отношения

В договора за бъдещите отношения могат да влязат клаузи за търговията със стоки и услуги, опазването на околната среда, изследванията, образованието и други.

Ключов въпрос ще бъде условията и принципите на търговия между ЕС и Великобритания ‒ например, ще има ли мита, какви ще бъдат стандартите за търгуваните продукти, как ще се гарантират честни условия на конкуренция и защитата на основните права, как ще се сътрудничи в областта на риболова и как ще се разрешават евентуални спорове.

Как ще се развият нещата във времето

Съгласно споразумението за оттегляне, до края на декември 2020 г. е в сила преходен период, в който Великобритания има достъп до единния пазар и трябва да спазва европейското законодателство, въпреки че вече не участва в определянето на правилата на ЕС.

Целта е преговорите за бъдещите отношения да бъдат приключени преди края на преходния период.

Ако не бъде постигнато споразумение до края на преходния период, Великобритания ще търгува с ЕС по правилата на Световната търговска организация.

Прочетете за мерките, които са взети за ограничаване на отрицателните последици от напускане без споразумение.

 


 

 

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Среща с генералния консул на България в Лос Анджелис
Икономическите отношения България–САЩ - отново тема на разговор в Палатата Още
Глокализация, устойчивост, дигитализация и прозрачност са приоритетите на GS1 в Европа през 2021 година
Ежегодна среща на Националните организации, членове на GS1 в Европа Още
Анкетно проучване във връзка с провеждането на предварителната оценка на финансовите инструменти за следващия програмен период 2021-2027
По Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси“ Още
17-ти Виенски икономически форум
16 ноември 2020 г., 11:00 - 13:00 (CET), хибриден формат Още
БИЗНЕС И КОРОНАВИРУС
Нефинансовите предприятия при условията на COVID-19 през септември 2020 година
Изследване на НСИ в различните сектори на икономиката Още
БЮДЖЕТ И ФИНАНСИ
Как ще се финансира бюджетният дефицит: държавният дълг до 2023 г.
Автор: Лъчезар Богданов, Институт за пазарна икономика Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Бъдещите отношения между ЕС и Великобритания: какви са следващите стъпки
Брекзит не е краят на сътрудничеството между Великобритания и ЕС. Текат преговори, които ще определят как те могат да работят съвместно по много въпроси. Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Инициативата на Bloomberg TV Bulgaria „Вдъхновяващите 5“
Ще подкрепи бизнес развитието на 5 родни стартъпа Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Оферти за бизнес партньорство