Брой 206 (2212), 27-10-2020
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Глокализация, устойчивост, дигитализация и прозрачност са приоритетите на GS1 в Европа през 2021 година

GS1 България информира за резултатите от провеждането на ежегодната среща на Националните организации, членове на GS1 в Европа, в периода 20-23 октомври, в нетрадиционен формат – виртуално и на живо, поради пандемията от COVID-19.

Традиционно форумът се провежда всяка година в различна европейска държава и в него участват представители от 47 национални организации GS1 от Европа и Азия. Въпреки неблагоприятните обстоятелства, новият формат на провеждане на събитието позволи в него да се включат повече участници - както национални организации, така и представители на бизнеса. Според данни на GS1 в Европа са участвали представители на 130 фирми, а общият брой на присъстващите онлайн е надхвърлил 700 души.

През 2020 г. GS1 в Европа отбелязва своята 15-годишнина. Председателят на организацията Франсоа Дюпре многократно акцентира поставените приоритети, на които бяха посветени различните сесии: глокализация*, устойчивост, дигитализация и прозрачност.

Относно глобализацията или метафорично казано, как да се създаде глобална рецепта, използвайки местните  ресурси, своята гледна точка споделиха Крис Гарднер, търговски директор на eBay, Бруно Гадал, директор по стандартизацията в DPDgroup, Валтер Трезек, вицепрезидент на работна група за е-логистика към Ecommerce Europe, представители на Френските митници и Нуно Бенто, един от създателите на платформата MXMove.

Cпоред Крис Гарднер, в глобален план развитието на онлайн търговията среща нужда от стандартизирани решения с цел улесняване на процесите и повишаване удовлетвореността на клиента. В условията на пандемия 70% от търговците са отчели увеличение на продажбите. Броят на продуктите за продажба в платформата е 1,5 милиарда. Особено важни фактори за успех са оптимизацията на „листингите“, предлагането на пълната гама от даден продукт и качеството на информацията. За листването на продукти в еBay се изисква GTIN.

За новата ДДС Директива на ЕС и какво е необходимо да се направи, за да бъдат изпълнени свързаните с нея изисквания, говориха представителите на Френските митници. Изменения в Директива ЕС 2447/2015  предвижда да се плаща ДДС за всички стоки, които се внасят в Европа, независимо от тяхната стойност, дори да става дума за много малки суми. Съгласно чл. 221, параграф 4 компетентната митническа служба за заплащането на данъка и митото трябва да бъде разположена в държавата-членка, където е крайната точка за доставката на стоката. Това налага реорганизация на всички свързани процеси в Европа, в т.ч. във всяка страна да има възможност да се подават електронни митнически декларации или да се изготвят документи за транзит, ако стоките минават през европейска страна на път към крайната точка на доставка извън Европа. Ако стоката не е продадена директно от продавача, а през платформа, платформата става задълженото лице по ДДС. За ефективното проследяване и деклариране на пратките е необходимо да се използва единна идентификация. Разработен е IOSS механизъм (Import One Stop Shop)/електронна система, който не е задължителен и техническата спецификация за него ще излезе през март 2021г. От август 2020 Френските митници работят заедно със заинтересованите страни за създаването на нова електронна система, което да помогне да бъдат изпълнени изискванията на Директивата,  влизаща в сила от 1 юли 2021г. Данните за декларацията ще бъдат еднакви във всички страни, вероятно ще има разлика в използваните технологии, което за пореден път доказва нуждата от стандарти за осигуряването на оперативна съвместимост и гладко протичане на процесите.

Продължение ТУК

------------
* Комбинация от думите „глобализация“ и „локализация“. Терминът се използва за описание на процеси на обединяване на местните (локални) решения в глобални

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Среща с генералния консул на България в Лос Анджелис
Икономическите отношения България–САЩ - отново тема на разговор в Палатата Още
Глокализация, устойчивост, дигитализация и прозрачност са приоритетите на GS1 в Европа през 2021 година
Ежегодна среща на Националните организации, членове на GS1 в Европа Още
Анкетно проучване във връзка с провеждането на предварителната оценка на финансовите инструменти за следващия програмен период 2021-2027
По Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси“ Още
17-ти Виенски икономически форум
16 ноември 2020 г., 11:00 - 13:00 (CET), хибриден формат Още
БИЗНЕС И КОРОНАВИРУС
Нефинансовите предприятия при условията на COVID-19 през септември 2020 година
Изследване на НСИ в различните сектори на икономиката Още
БЮДЖЕТ И ФИНАНСИ
Как ще се финансира бюджетният дефицит: държавният дълг до 2023 г.
Автор: Лъчезар Богданов, Институт за пазарна икономика Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Бъдещите отношения между ЕС и Великобритания: какви са следващите стъпки
Брекзит не е краят на сътрудничеството между Великобритания и ЕС. Текат преговори, които ще определят как те могат да работят съвместно по много въпроси. Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Инициативата на Bloomberg TV Bulgaria „Вдъхновяващите 5“
Ще подкрепи бизнес развитието на 5 родни стартъпа Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Оферти за бизнес партньорство