Назад

Правила за изкуствения интелект: какво очаква Европейският парламент

Евродепутатите очакват бъдещото законодателство на ЕС за изкуствения интелект да насърчава иновациите и да гарантира безопасността и правата на човека.

Европа за момента изостава при инвестициите в изкуствен интелект 

Изкуственият интелект е важна част от дигиталната трансформация на обществото. Технологиите, използващи изкуствен интелект, вече присъстват в много продукти и услуги, а предстоят още много промени на работните места, в бизнеса, финансите, здравеопазването, селското стопанство и сферата на сигурността. Очаква се напредъкът в тези технологии да помогне за реализиране на Зеления пакт и за икономическото възстановяване от кризата с COVID-19.

Европейският съюз подготвя първия си набор от правила за използване на възможностите и ограничаване на заплахите, свързани с изкуствения интелект. Акцентът е върху изграждането на доверие в технологиите и справяне с последиците върху отделните хора, икономиката и обществото.

В същото време ЕС иска да създаде подходяща среда за европейските изследователи, разработчици и фирми. Комисията иска да увеличи публичните и частните инвестиции в технологии с изкуствен интелект до 20 млрд. евро годишно.

Изкуственият интелект може да доведе до появата на много нови работни места 

Работата на Парламента относно изкуствения интелект

Европейският парламент по предложение на Комисията, направено през април 2021 г., работи за превръщането на Европа в световен център за надеждни технологии с изкуствен интелект. В очакване на предложението Парламентът сформира специална комисия, за да анализира отражението на изкуствения интелект върху европейската икономика.

На 20 октомври 2020 г. Парламентът прие три доклада, очертаващи как ЕС може да регламентира изкуствения интелект по възможно най-добър начин, за да стимулира иновациите, да наложи етични стандарти и да укрепи доверието в технологиите.

Парламентът също така обърна внимание върху проблемите на интелектуалната собственост, като подчерта, че е нужна ефективна система на закрила, която да стимулира развитието на технологиите. 

На 20 януари 2021 г. Парламентът предложи насоки за използването на изкуствения интелект за военни и цивилни цели

На 19 май 2021 г. Парламентът прие доклад за използването на технологии с изкуствен интелект в образованието, културата и аудиовизуалния сектор

В друг доклад, приет ден по-късно, Парламентът заяви, че изкуственият интелект е технология, която може да помогне за цифровия преход в публичния и частния сектор. 

Развитието на технологиите с изкуствен интелект зависи от реализирането на успешна стратегия за управление на данните. Парламентът направи препоръки за законодателство за данните през март 2021 г.

В доклад, приет през октомври 2021 г., депутатите настояха, че е необходим човешки надзор и ясни правила, когато технологии с изкуствен интелект се използват от полицията или граничните власти