Брой 53 (2059), 17-03-2020
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

БИЗНЕС И КОРОНАВИРУС

Европейската комисия предоставя финансиране на иновативната компания за ваксини CureVac


На 16 март Европейската комисия предостави финансова подкрепа в размер до 80 милиона евро за развитие и производство в Европа на ваксина против коронавируса на CureVac, иновативна фирма за развитие на ваксини от гр. Тюбинген, Германия. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и комисарят по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел проведоха видео конференция с ръководството на компанията. Подкрепата ще бъде под формата на гаранция за заем на подобна стойност, който се разглежда от Европейската инвестиционна банка. Гаранцията се осигурява чрез механизма за иновативно финансиране на инфекциозни болести, част от Хоризонт 2020 - европейската програма за научни изследвания и иновации.

Председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен заяви: “В настоящата здравна криза, подкрепата за нашите водещи изследователи и технологични компании е особено важна. Готови сме да предоставим финансовите средства необходими на CureVac да ускори развитието и производството на ваксина против коронавируса. Горда съм, че в Европа имаме водещи компании като CureVac. Техният дом е тук, в Европа. Но техните ваксини ще са в полза на всички хора, както в Европа, така и по света“.

Мария Габриел, комисар за иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж, заяви: “Важна част от нашия координиран отговор на разпространението на коронавируса е подкрепата на отличните наука и иновации в Европа. През 2014 г., CureVac спечели първата по рода си награда за иновации. В днешния важен момент, поемаме ангажимент да продължим да подкрепяме техните научни и развойни дейности. Науката и иновациите са в центъра на нашите действия за опазване здравето на хората“.

Амброаз Файол, заместник-председател за иновации в Европейската инвестиционна банка, допълни: “Европейската Инвестиционна Банка е и остава европейската банка за иновации. С още по-голяма сила това важи в настоящата криза. Благодарение на дългогодишното ни успешно сътрудничество с Комисията в областта на финансовите инструменти за изследвания и иновации (InnonFin), ще направим всичко необходимо да подкрепим CureVac в полза на европейските граждани и хората по света“.

Основана през 2000 г., CureVac е германска биофармацевтична компания, която разви иновативна технология за преодоляване на една от основните пречки пред използването на ваксини: възможността да се запазят техните свойства без съхраняване в хладилник.

Технологията на фирмата за ваксини се основава на т.н. messenger RNA (mRNA) молекули, които стимулират имунната система. Първоначалните изследвания на технологията показват потенциал за бърза реакция срещу COVID-19. Ако това бъде потвърдено, милиони ваксини могат да бъдат произведени в кратък срок и на ниска стойност от съществуващите производствени мощности на фирмата. CureVac вече е започнала програмата за развитие на ваксина срещу COVID-19 и се очаква начало на клиничните тестове през юни 2020 г.

Комисията оцени потенциала на CureVac да осигури животоспасяващи ваксини по сигурен и икономичен начин още през 2014 г., когато компанията получи първата по рода си награда за иновация, на стойност 2 милиона евро, финансирана от 7-ма Рамкова програма. Наградата бе дадена с цел подкрепа на изследванията в тази обещаваща област. Понастоящем, Европейската комисия, заедно с Европейската инвестиционна банка, увеличават подкрепата на CureVac благодарение на дългогодишното си сътрудничество в областта на подкрепа на изследователски дейности чрез финансови инструменти, в частност чрез иновативно финансиране от Хоризонт 2020 и по-специално финансовия инструмент за заразни болести.

Допълнителна информация

Подкрепата, оказвана на CureVac е част от координираните действия на ЕС спрямо опасността от COVID-19. В тясно сътрудничество с фармацевтичната индустрия, Комисията мобилизира почти 140 милиона евро в подкрепа на необходимите научни изследвания. На 6 март т.г., Комисията обяви избора на 17 проекта с общо 136 научни организации, които ще получат финансиране на стойност 47.5 милиона евро от Хоризонт 2020 – европейската програма за научни изследвания и иновации. Проектите са в областта на развитие на ваксини, нови лечения, диагностични тестове и медицински системи, които да предотвратят разпространението на коронавируса.  В допълнение, на 3 март т.г., Комисията публикува процедура за финансиране на проекти за развитие на ваксини и лечения с бюджет от 45 милиона евро, които ще бъдат допълнени с подобна по размер инвестиция от страна на фармацевтичната индустрия.

През последните години Европейската комисия инвестира в изследвания, които да подготвят мерки в случай именно на подобни кризи в областта на здравеопазването. Няколко проекта, финансирани от ЕС подпомагат европейските и световни действия в областта на подготовка и реакция при такива кризи.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Бизнесът на спешна среща при президента Румен Радев
Необходимо е съкращаване на сроковете в държавната администрация и по-бързо обслужване Още
БТПП обръща внимание на своите електронни и дистанционни услуги във връзка с епидемичната обстановка в страната
БИЗНЕС И КОРОНАВИРУС
Европейската комисия предоставя финансиране на иновативната компания за ваксини CureVac
Призив на Международната търговска камара до лидерите на Г-20
Спешно да се споразумеят за цялостен план за действие в глобален мащаб Още
Комисията представя насоки за граничните мерки за защита на здравето и подсигуряване на наличността на стоки и услуги
Определят се принципи за интегриран подход за ефективно управление на границите Още
ИКОНОМИЧЕСКА ПОЛИТИКА
Предложения на Министерство на финансите за антикризисни мерки
Стопанският живот в страната не трябва да замре Още
ТРУД И ЗАЕТОСТ
Информация за работодатели, ползващи преференции за наемане на безработни лица
Включително по проекти на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” Още
ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ФИНАНСИ
Пояснения за упълномощаване пред НАП
Упълномощаване на лица, които да извършват правно валидни действия пред НАП Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Успешни бизнес модели - в следващото издание на SMEs Webinars