Брой 85 (2340), 07-05-2021
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ ЕВРОПАЛАТИ

Актуализираната промишлена стратегия на ЕС ще засили адаптивността на европейските МСП по време на криза


Европейската комисия актуализира промишлената стратегия на ЕС, за да гарантира, че новите обстоятелства след кризата с COVID-19 са взети изцяло под внимание, и за да подпомогне прехода към по-устойчива, цифрова, адаптивна и конкурентоспособна в световен мащаб икономика.

Асоциацията на европейските търговско-промишлени палати (ЕВРОПАЛАТИ) приветства усилията на Комисията за изграждане на екосистемен подход, който е адресиран към бизнес общността и отчита въздействието на кризата COVID-19.

Председателят на  ЕВРОПАЛАТИ Кристоф Лайтъл заяви: "Стратегията предоставя обща визия за това какъв вид промишлена стратегия се стремим да градим в Европа. Търговските палати са готови да помогнат на лицата, вземащи решения в ЕС, да гарантират, че екосистемите предоставят стратегическа, технологична и промишлена рамка, в която нашите МСП могат да се възстановят и да се развиват".

Европейските търговски палати подкрепят разработването на ключови показатели за изпълнение, които следва да позволят на Комисията да измерва резултатите от промишлените екосистеми, да се съсредоточи върху резултатите и да прави корекции, ако е необходимо. "Политиката и визията са от решаващо значение за изпълнението на тази стратегия, но също така е от съществено значение да се измерва въздействието, с набор от основни показатели за наблюдение на изпълнението на единния пазар като цяло", добави президентът Лайтл.

Въпреки ефективността на мерките на ЕС, насочени към намаляване на безработицата и несъстоятелността след началото на пандемията, EВРОПАЛАТИ е загрижена от нарастващия риск от широкомащабни съкращения и неплатежоспособност във всички екосистеми. Малките предприятия се нуждаят от повече мерки за подкрепа, за да се гарантира, че те ще оцелеят и ще се развиват. Ние призоваваме за:

  1. Възстановяването на единния пазар и Шенгенското пространство с избягване на ненужна административна бюрокрация.
  2. Политически подход, който позволява на МСП да имат достъп до върхови технологии, услуги, продукти и по-квалифицирани работници.
  3. Съчетаване на публична финансова подкрепа (например "Следващо поколение на енергия", програми на ЕС  и ЕИБ/ЕИФ) с не по-малко важни частни инвестиционни източници.
  4. Бързото разгръщане на IPO  фонда за МСП, тъй като това е важен инструмент за предприятията с висок растеж и за иновативни стартиращи предприятия за по-бързо разрастване.
  5. По-благоприятна за МСП среда в промишлените алианси,  партньорства в съответствие с принципа "Мисли първо за малките".
  6. Регулаторна и финансова рамка, адаптирана към устойчивия преход на предприятията, насочена към осигуряване на ефективни цени на CO2 в световен мащаб, които да позволят на европейските предприятия да се конкурират в международен план.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
АОБР настоява за отлагане на пазарно обединение „Ден-напред“ на българо-гръцката граница за последното тримесечие на 2021 г.
Представяне на възможности за бизнес с Полша
Актуални финансови и инвестиционни продукти за подкрепа на съвместни проекти Още
Седмо издание на Балканските Бизнес Награди
БТПП е партньор на събитието Още
НОВИНИ ОТ ЕВРОПАЛАТИ
Актуализираната промишлена стратегия на ЕС ще засили адаптивността на европейските МСП по време на криза
За ускоряване на екологичния и цифровия преход Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Уебинар „Релокация и разширяване на бизнеса. Позициониране на инвестиционни проекти“ на 11 май 2021 г. от 11.00 ч.
Организатор: Българска агенция за инвестиции Още
ДАНЪЦИ И ОСИГУРОВКИ
НАП бележи рекорден ръст на приходите с над 914 млн.лв.
В края на април 2020 данъчните приходи възлизат на 7,9 млрд. лева Още
СЕЛСКО СТОПАНСТВО
Земеделските стопанства в България са увеличили използваната земеделска площ до 3,96 млн.ха
Средната площ на едно стопанство нараства до 33 ха през последните 10 години Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Комисията предлага нов регламент за справяне с нарушенията, причинени от чуждестранни субсидии на единния пазар
Несправедливите предимства, предоставяни чрез субсидии, са отдавна наболял проблем за международната конкуренция Още
ЕС открива 13 информационни центъра от ново поколение в България
Започват да действат от този месец в различните области на страната Още