Брой 123 (1634), 02-07-2018
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

БЪЛГАРИЯ И ЕВРОЗОНАТА

Подходящ ли е моментът за влизане на България в еврозоната?


Моментът категорично е най-неподходящият България да се присъединява към еврозоната. Това коментира доц. д-р Григор Сарийски от Института за икономически изследвания към БАН в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. 
 
„При положение, че очакваме забавяне и прогнозите са неблагоприятни за следващите 4-5 години, моментът категорично е най-неподходящият България да се присъединява към еврозоната. И не е подходящо да се влиза на място, за което не се знае как ще изглежда само след година. Големите реформи в еврозоната предстоят“.
 
Що се отнася до общия бюджет на еврозота, доц. Сарийски посочи, че вноската към него ще се съобразява с потенциала на всяка страна.
 
„Но дори при тези условия България ще бъде ангажирана с внасяне на някакви допълнителни средства. Сега предстоят доста напрежения върху нашия си бюджет. Ние изкарахме един сравнително добър период на растеж и високи постъпления в бюджета. Предстои натрупване на напрежение, доколкото се очаква забавяне на икономиката. Рецесията наближава. Темпът на нарастване на заплатите също ще се забави. В период на забавяне на икономиката не може да си мислим за някакво преструктуриране“.
 
Той обясни, че тепърва бюджетът ще понесе много силен натиск и ще му бъде трудно да се справи, особено при сегашното положение на данъчното облагане.
 
„Защото нямаме резервни източници на допълнителни средства. Ще бъде трудно да се покриват критериите за членство в еврозонта. Ако влезем в ERM II, това ще означава жестоко рязане на социалните разходи, за да може все пак да влезем в рамките на определен критерий за бюджетен дефицит“.
 
БТПП припомня за позицията на АОБР относно предприемане на необходимите стъпки за подаване на заявление за присъединяване на Р България в Механизма на обменните курсове – II  /ЕRM II/
 
НОВИНИ ОТ БТПП
Председателят на БТПП и експерти от Палатата взеха участие в годишната среща на специалистите по инсталационна техника
Среща с представителя на БТПП в Китай
Oбсъди се състоянието на българо–китайските икономически взаимоотношения до момента Още
БТПП взе участие в откриването на „Българо-турски дни на бизнеса“
На заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество БТПП представи становищата си
Заключителна конференция по проект „InSMEApp”
БТПП е официален партньор на проекта Още
ЕНЕРГЕТИКА И ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ
КЕВР утвърди окончателните цени на електроенергията от 1 юли
АНАЛИЗИ, ПРОУЧВАНИЯ
Спад на производството на енергийни продукти отчете НСИ през април
Статистиката показва сериозен спад в производството на електроенергия, което потвърждава оперативните данни на ЕСО за по-слабо потребление Още
ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
Инфлацията в еврозоната достигна заветната цел на Европейската централна банка
Според предварителните данни на Евростат потребителските цени са се увеличили с 2% през юни Още
БЪЛГАРИЯ И ЕВРОЗОНАТА
Подходящ ли е моментът за влизане на България в еврозоната?
Според доц. д-р Георги Сарийски моментът е най-неподходящ за страната ни Още