Брой 24 (1783), 04-02-2019
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ

Бизнес делегация с провеждане на бизнес форум в гр. Ереван, Република Армения


На 12 и 13 март 2019 г. в гр. Ереван, Република Армения ще се проведе VIII сесия на Българо-арменската междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество. Съпредседател от българска страна е Росен Желязков, министър на транспорта и информационните технологии на Република България.

В рамките на сесията, между двете страни е договорено провеждане на бизнес форум с двустранни срещи в гр. Ереван между представителите на деловите среди на двете държави. Целта на бизнес форума е създаване на контакти между бизнеса от двете страни, запознаване със спецификата и възможностите на пазара и търсене на нови  форми за взаимноизгодно сътрудничество. Очакваният краен резултат е свързан с активизиране на стокообмена между България и Армения, както и стимулиране на съвместните инвестиции.

Двустранните търговски връзки между България и Армения през последните десет години се характеризират с малки обеми на доставките. От страна на Армения интерес представлява вносът на високи технологии, в т.ч. и технологии в селското стопанство и хранително-вкусовата промишленост, фармацевтични продукти, съвместно производство за електрокари, инвестиции в областта на енергийната ефективност и производство на слънчева енергия, информационни и комуникационни технологии, минерални води. Бизнес възможностите от взаимен интерес за българските предприятия е Армения да се превърне в трамплин за излаз на пазарите на Иран, Русия и страните от Евразийския икономически съюз, в който участват Армения, Беларус, Казахстан, Киргизстан и Русия, а за арменските предприятия България може да служи като мост към обширния пазар на Европейския съюз. На границата с Иран е създадена и отскоро функционира свободна икономическа зона, която предлага големи възможности за търговия и туризъм. В тази зона български фирми, които желаят да развиват производство в Армения, могат да функционират при изключително облекчени условия.

Във връзка с гореизложеното, Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) сформира широко представителна бизнес делегация от представители на български предприятия от следните сектори на българската икономика: информационни и комуникационни технологии; електроника и електротехника; машиностроене; хранително-вкусовата промишленост, в т.ч. производство на консервирани продукти, вина и спиртни напитки; парфюмерия и козметика, розово масло и продукти от розово масло; фармацевтика и готови лекарствени форми и консумативи; туризъм и туристически услуги; инвестиционни проекти и др., която ще съпровожда министър Росен Желязков в Ереван и ще участва в бизнес форума в рамките на сесията.

Желаещите за участие в делегацията, следва да заявят предварителен интерес, като изпратят попълнена приложената регистрационна форма най-късно до 15.02.2019 г. на е-mail адрес: s.zapryanova@sme.government.bg. Допълнителна информация може да получите от Светла Запрянова на тел. 02/940 7975.

Организацията по цялостното пътуване на бизнес делегацията, включително съдействие при настаняване, вътрешни трансфери и участие в бизнес форума с двустранни срещи се осъществява от ИАНМСП, със съдействието на Българското посолство в Ереван и партньорските на ИАНМСП организации на място.

Всички разходи за самолетни билети, хотелско настаняване, застраховка, вътрешен трансфер и дневни, са за сметка на участниците. На регистрираните участници допълнително ще бъдат изпратени информация с финансовите параметри и подробна програма на посещението.

Приложение: Registration_Form

НОВИНИ ОТ БТПП
Проучване на БТПП: Германия е най-предпочитаната дестинация за бизнес пътувания и сътрудничество
Турция, Швейцария, Русия и ОАЕ са останалите страни в челната петорка Още
Съвместни инициативи на БТПП и Посолството на Швеция
Посланикът на Кралство Швеция Н.Пр. Луиз Бергхолм посети Палатата Още
Активизира се икономическото сътрудничество с Палестина
Интерес на палестинския бизнес към създаването на смесена палата Още
ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
Какъв е отрасловият профил на областите в България?
Автор: Петър Ганев, Институт за пазарна икономика Още
ИНФОРМАЦИЯ ОТ СТИВ
Български фирми са поканени да участват в Международно изложение MIHAS 2019 в Куала Лумпур
СТИВ-Хошимин Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Европейската комисия налага окончателни защитни мерки върху вноса на стоманени продукти
Мерките се отнасят за 26 категории стоманени продукти Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Бизнес делегация с провеждане на бизнес форум в гр. Ереван, Република Армения
11-13 март 2019 г. Още
Туризъм 2019 - Кръгла маса на Българо-руската търговско-промишлена палата
15 февуари 2019, Зала Родопи, Интер Експо Център - София Още