Брой 131 (1642), 12-07-2018
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ ЕВРОПАЛАТИ

Европалати с позиция относно излизането на Великобритания от ЕС


Българската търговско-промишлена палата информира за проведена дискусия между  Европалати и представители на Европейската комисия относно плана за излизане на Великобритания от ЕС, така наречената „Бяла книга“, който залага конструктивен тон за преговори, които да постигнат реалистичен и работещ Брекзит. Поради оставащите по-малко от девет месеца до март 2019 г., когато страната ще напусне европейското семейство, нарастват опасенията сред бизнеса в страните от ЕС27, че времето за постигане на добри условия в Брекзит за фирмите няма да е достатъчно.

„Като се има предвид липсата на съществен напредък от март тази година, както и политическите промени в Обединеното кралство от последните дни, е разбираемо, че бизнесът от ЕС27 вече очаква труден Брекзит,“ споделя председателят на Европалати Кристоф Лайтъл. „Нашите членове се надяват на най-доброто, но се подготвят за най-лошото.“

БТПП се присъединява към подкрепата на европейските палати към преговарящите от страна на ЕС за запазване на целостта на единния пазар.

„Противоречивите действия на правителството на Великобритания от миналата седмица не пораждат голям оптимизъм, но трябва да се надяваме, че „Бялата книга“ ще подпомогне взимането на реалистични решения, които отговарят както на английските, така и на европейските очаквания“, добави Лайтъл.

Във връзка с притесненията, че оставките на министри в Обединеното кралство могат да нарушат процеса на Брекзит, Лайтъл сподели: “Ние сме загрижени за работните места на хиляди служители в европейския частен сектор, а не за кариерата на шепа политици. Излизането на двама министри може да отвори вратата към по-продуктивни дискусии и резултати, в полза на търговията и бизнеса. Важно е фокусът от краткотрайната политическа полза да се премести към дългосрочната икономическа и търговска реалност“.

Допълнителна информация относно позицията на Европалати за Брекзит, ориентиран към търговията, ще намерите тук.

В проучване на БТПП от момента, когато бе проведен референдума за Брекзит, 27% от анкетираните считат, че Brexit ще се отрази негативно на бизнеса им. Великобритания си остава сериозен финансов център, в който са концентрирани средства за инвестиции и се насочват към подходящи дестинации. Подценяването на ефектите от Брекзит и недооценяване на възможностите, които се създават от ситуацията, не са в полза на българския бизнес, смята БТПП.

От друга страна, и британският бизнес е на мнение, че в процеса по Brexit институциите трябва да се фокусират върху безпрепятствената търговия. GS1 Великобритания, която е партньор на БТПП, излезе с апел: „Повече от 40 години се борим за улесняване на международната търговия – сега е време да защитим свободата на трансграничната търговия!“

НОВИНИ ОТ БТПП
16 юли - Събитие за норвежкия финансов механизъм, организирано от Съвета по инвестиции към БТПП
Поради засилен интерес от страна на бизнеса се изисква предварително потвърждение за присъствие Още
Нови членове на Палатата
НОВИНИ ОТ ЕВРОПАЛАТИ
Европалати с позиция относно излизането на Великобритания от ЕС
"Бизнесът от ЕС27 вече очаква труден Брекзит" Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Оферти за бизнес партньорство от Еnterprise Europe Network
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Покана за участие на 19-то издание на „IndiaSoft 2019“
Международното изложение и конференция в сферата на информационните технологии и комуникации Още
БЮДЖЕТ И ФИНАНСИ
АДФИ установи 23 случая на непроведени обществени поръчки за 2,4 млн. лева
Автор: Петя Стоянова, Investor.bg Още
МАЛКИ И СРЕДНИ ПРЕДПРИЯТИЯ
"Малките и средни предприятия са гръбнакът на европейската икономика"
Коментар на заместник-министъра на българското европредседателство Моника Панайотова Още
АНКЕТНО ПРОУЧВАНЕ
НСИ: Влошава се бизнес климатът в строителството и услугите
ПАЗАР НА ТРУДА
Заетостта продължава да расте, а безработицата да намалява
Кратък анализ за пазара на труда към май 2018 г. Още