Брой 131 (1642), 12-07-2018
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

БЮДЖЕТ И ФИНАНСИ

АДФИ установи 23 случая на непроведени обществени поръчки за 2,4 млн. лева


Снимка: Pixabay
През второто тримесечие на тази година инспекторите на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) са констатирали 23 случая на непроведени или неоснователно проведени обществени поръчки на стойност над 2,470 млн. лева, съобщи пресцентърът на ведомството.
 
Това е значително по-малко от първото тримесечие на 2018 г., когато бяха установени 79 случая на обща стойност над 14,582 млн. лева.
За констатираните през периода април– юни нарушения инспекторите на АДФИ са съставили един акт за начет и 238 акта за установяване на административни нарушения, свързани с прилагане на Закона за публичните финанси, Закона за обществените поръчки, Закона за счетоводството, Закона за държавната финансова инспекция, Закона за общинския дълг и др.
 
Финансовите инспектори са идентифицирали 39 „индикатора за измама“ по Закона за държавна финансова инспекция. В периода април – юни те са направили проверка на 259 обществени поръчки на обща стойност над 373,578 млн. лева. Проверените договори през този период са 1498 или с 800 повече от предишното тримесечие.
 
В топ 5 за непроведени обществени поръчки с най-голяма стойност и като брой първото място заема "БКС-Враца" ЕООД. Врачанското дружество има нарушения при провеждането на 11 обществени поръчки на стойност 912,298 хил. лева
 
Инспекторите на държавната агенция са проверили доколко правилно са отчетени през 2014 г., 2015 г. и 2016 г. разходите за доставки на резервни части и автомобилни гуми за служебните автомобили и специализирана техника, както и доставката на морска сол в „БКС-Враца“. Обект на проверка на експертите са били и разходите за доставка на ваучери за храна в дружеството през 2014 г., 2015 г. и 2016 г.
 
При Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, гр. София има нарушения при четири обществени поръчки на стойност 236,901 хил. лева. Те са направени при отчетените през 2016 г. разходи на бюджетни средства за строителство, доставки, както и за услуги, при изпълнението и плащанията по договори.
 
Две обществени поръчки не са проведени в Община Карлово на стойност 72,984 хил. лева. Те са свързани с проверка на АДФИ за законосъобразното усвояване и разходване на получените държавни средства през 2016 г. за ремонт на мемориалния комплекс „Христо Ботев“ в гр. Калофер.
 
С парите е реконструиран спортен комплекс „Васил Левски“ – 500 хил. лв., извършен е основен ремонт и реконструкция на площад „Васил Левски“ – 350 хил. лв., направена е национална рекламна кампания във връзка с честването на 180-годишнината от рождението на Васил Левски – 100 хил. лв., реставриран е паметникът на Васил Левски за 50 хил. лв.
 
В Община Мездра не е извършена обществена поръчка за 49,189 хил. лева във връзка с предоставени от държавния бюджет средства за компенсиране на намалените приходи от предлагането на цени за обществени пътнически превози по автомобилния транспорт за определени категории пътници, както и за субсидиране на обществени пътнически превози по нерентабилни автобусни линии във вътрешноградския транспорт и
транспорта в планински и други райони за периода от 1 януари 2015 г. до 30 септември 2016 г.
 
Една обществена поръчка с нанесени вреди за 33,930 хил. лева са установили от АДФИ в "Комплексен онкологичен център - Шумен" ЕООД.  Проверката е доколко е законно получаването, разходването и отчитането на парични средства по касов път, както и осчетоводяването на приходите и разходите в счетоводните регистри, както и документалната обоснованост на извършените разходи за периода от януари 2014 г. до 16 октомври 2017 г.
 
Инспекторите са проверили и документалната обоснованост, свързана с предоставянето на служебни аванси на длъжностни лица в „КОЦ - Шумен“ ЕООД за периода от 1 януари 2014 г. до 16 октомври 2017 г. и тяхното отчитане, както и счетоводното им отразяване в счетоводните регистри.
 
 
БТПП припомня за проведено анкетно проучване на Палатата, чрез което бизнесът алармира за основни и значителни проблеми , които го възпират пред участието му в обществени поръчки. Като част от пречките, анкетираните посочиха корупцитая, административните спънки, непосилните изисквания и неяснотите в Закона за обществените поръчки (ЗОП). С цялото проучване може да се запознаете ТУК.
 
 
НОВИНИ ОТ БТПП
16 юли - Събитие за норвежкия финансов механизъм, организирано от Съвета по инвестиции към БТПП
Поради засилен интерес от страна на бизнеса се изисква предварително потвърждение за присъствие Още
Нови членове на Палатата
НОВИНИ ОТ ЕВРОПАЛАТИ
Европалати с позиция относно излизането на Великобритания от ЕС
"Бизнесът от ЕС27 вече очаква труден Брекзит" Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Оферти за бизнес партньорство от Еnterprise Europe Network
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Покана за участие на 19-то издание на „IndiaSoft 2019“
Международното изложение и конференция в сферата на информационните технологии и комуникации Още
БЮДЖЕТ И ФИНАНСИ
АДФИ установи 23 случая на непроведени обществени поръчки за 2,4 млн. лева
Автор: Петя Стоянова, Investor.bg Още
МАЛКИ И СРЕДНИ ПРЕДПРИЯТИЯ
"Малките и средни предприятия са гръбнакът на европейската икономика"
Коментар на заместник-министъра на българското европредседателство Моника Панайотова Още
АНКЕТНО ПРОУЧВАНЕ
НСИ: Влошава се бизнес климатът в строителството и услугите
ПАЗАР НА ТРУДА
Заетостта продължава да расте, а безработицата да намалява
Кратък анализ за пазара на труда към май 2018 г. Още