Назад

Комисията по бюджет и финанси прие на първо четене актуализациите на бюджетите на Държавното обществено осигуряване и на НЗОК, както и на държавния бюджет за 2021 г.


Комисията по бюджет и финанси прие на първо четене актуализациите на бюджетите на Държавното обществено осигуряване и на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК), както и на държавния бюджет за 2021 г. 

Министерският съвет предлага приходите и разходите на НЗОК за тази година да са 5,5 млрд. лева. Разходите на НЗОК за борба с ковид-пандемията за първите седем месеца на годината са 442 млн. лева. Предвидените разходи за борба с пандемията през тази година са общо три милиарда лева. В тази сума са включени и помощта за бизнеса, за заетост, както и месечна добавка от 50 лева за пенсионерите.

В актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване за тази година се посочва, че консолидираният бюджет на държавното обществено осигуряване по приходите и трансферите е с обща сума 15 194 455,5 хил. лв.

С проекта за актуализация на държавния бюджет за 2021 г. се търси баланс между необходимостта от осигуряване на допълнителни средства за приоритетни и неотложни политики до края на годината при вече напълно изчерпани източници за тяхното обезпечаване и възможностите на приходната част на бюджета да осигури тяхното финансиране, се посочва в мотивите на Министерския съвет. В тях се отбелязва, че прегледът на параметрите по бюджетното изпълнение към полугодието и подобрените очаквания при голяма част от макроикономическите индикатори дават основание да се очаква, че преизпълнението на приходите може да посрещне тези допълнителни разходи. Със законопроекта не се предлагат промени в одобрените ограничители по отношение на емисиите и размера на държавния дълг за годината.

------------

Становища на БТПП относно:

Проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 г.

Законопроект за изменение и допълнение на Закона за Бюджета на Държавното Обществено Осигуряване за 21021 г.