Франция поема председателството на Съвета на Европейския съюз на 1 януари 2022 г.


На 1 януари 2022 г. Франция за първи път от 14 години ще поеме председателството на Съвета на Европейския съюз.

Европа суверенна и свободно решаваща съдбата си – такава цел заложи президентът Макрон за предстоящото Френско председателство под мотото „Подем, мощ, принадлежност“ и с нова монета от две евро със символичното изображение на дъб и маслина.

В продължение на над два часа слово президентът изложи абсолютните си приоритети: политически пилотаж на Шенгенската зона и създаване на механизъм за спешна подкрепа в кризисни ситуации като неотдавнашната драма с мигрантите на Ламанша.

Френското председателство на Съвета на Европейския съюз (ФПЕС) ще се насочи и към въпросите, свързани с Европа на отбраната, социалния дневен ред, климата и енергийния преход, цифровите технологии, върховенството на закона, здравната ситуация по повод Covid-19, както и европейската перспектива за държавите от Западните Балкани.

ФПЕС е част от програмата на „тройката“ председателства, в която Франция вписва действията си. Тази система, която съществува от 2009 г., позволява да се поставят дългосрочни цели и да се определят общите теми, които ще бъдат разисквани за период от 18 месеца. След словенското председателство Франция ще даде начало на нов цикъл и ще работи в тройка с Чешката република във второто полугодие на 2022 г. и с Швеция в първото полугодие на 2023 година.

Близо 400 събития, предвидени във Франция и в ЕС, ще задават тон на председателството: политически заседания, културна програма и отворени за всички граждански събития.

Пълна информация за френското председателство на Съвета на Европейския съюз може да намерите на официалния уебсайт на председателството.