Брой 133 (2139), 14-07-2020
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Проект ERIAS - примери за положителна интеграция на пазара на труда
Българската търговско-промишлена палата събра палитра от примери за положителна интеграция на пазара на труда в България на хора от трети страни. Целта на инициативата, осъществяване по проект ERIAS - План за действие за интеграция на бежанци, е предаването на положително послание за интеграцията на чужденци в приемащото общество. Тези примери са ключови за постигане на последващи ползи за пазара на труда.

Събраните примери ще бъдат обединени в сборник с истории за интеграция /Vade Mecum/ от различни европейски страни. БТПП ще публикува в бюлетин Инфобизнес някои от примерите. Ако желаете да споделите своята история - като работодател или служител, вижте повече информация тук.

--------------

Анастасия Дехтярова е ръководител „Съдържание и събития“ и съосновател във фондация „Отворена София“.

Тя е ангажирана с изграждането на съвсем нова платформа за международната общност - както за чужденци, така и за българи в София. Самата тя – чужденец, родена в Украйна, решава да остане в България 2 месеца след първото си посещение.

След като изучава лингвистика в Украйна, тя се премества в Италия, за да получи друга бакалавърска степен по комуникации.

Анастасия прекарва известно време там, завършва образованието си и се премества в Брюксел. Работи в сърцето на Европа. Първо прави стаж, след което работи за частна компания, а след това започва свободна практика. Нейната сфера на дейност - маркетинг, връзки с обществеността, комуникация, производство на съдържание изисква да е активна и да прави домашните си редовно.

През юни 2019 г. тя идва в София и решава да остане. Изненадва се положително, харесва живота, чувства се комфортно в България. Според нея, България е скрито съкровище за чужденците, тъй като все още не е толкова популярна, така че има много възможности за нови проекти, особено в нейната бизнес област. Първо, тя започва като предприемач - ръководи собствена компания и изпълнява различни проекти. Тогава се ражда идеята за "Отворена София". Това е платформа за хора от цял свят, които живеят в България и София. Фондация "Отворена София" оперира с международен екип от 25 души - доброволни чуждестранни сътрудници, както и българи. Познаването на няколко езика като руски, украински, английски, италиански и френски я кара да се чувства комфортно в България, но тя все още „се бори“ с българския.

Интеграцията за Анастасия минава гладко. Това, което много й помага, са уменията, способността да работи в екип, да общува и да изслушва. Анастасия казва, че би била напълно интегрирана в България, ако не беше езикът.

Имала е и някои пречки, които е срещнала при преместването си в България, например объркващият начин на работа на големия бизнес и невъзможността да получи правилния отговор на някои свои въпроси. Но от другата страна, тя отбелязва положителното - в България има и компании, които предоставят висококачествени услуги на своите клиенти, компании с история и добри практики.

Съветът й към чужденци от трети страни, които възнамеряват да дойдат и да живеят в България, е прост – „Бъдете отворени, животът и създаването на бизнес тук са лесни. Опитайте се да не очаквате нищо и ще бъдете положително изненадани.
 

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Становище на АОБР относно Законопроект за изменение и допълнение на Закона за юридическите лица с нестопанска цел
Проект ERIAS - примери за положителна интеграция на пазара на труда
Украинката Анастасия Дехтярова: България е скрито съкровище за чужденците Още
GS1 хакатон 2020
Събитието ще се проведе в Кьолн на 18 и 19 септември 2020г. Още
НОВИНИ ОТ ПАРТНЬОРИ НА ПАЛАТАТА
Балканският международен винен фестивал 2020 отново в сърцето на София
От 17 до 19 септември пред НДК Още
ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
Проект на детайлизирана стратегия по Приоритет 3 "Интелигентна индустрия" на Националната програма за развитие България 2030
Стимулиране на процеса на цифровизация на реалната икономика Още
ЕНЕРГЕТИКА И ЕНЕРГИЙНА ПОЛИТИКА
Министерството на енергетиката публикува информация за основните стъпки от процеса на либерализация на електроенергийния пазар
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
Процедура за подбор на проекти: „Подкрепа за средни предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19“
Общият размер на безвъзмездната финансова помощ по процедурата е 200 000 000 лева Още
Стартира приемът по подмярка 16.4 „Подкрепа за хоризонтално и вертикално сътрудничество между участниците във веригата на доставки“ от ПРСР
МЕЖДУНАРОДНА ТЪРГОВИЯ, ПАЗАРИ
Задължителна маркировка на лекарства, обувки и тютюневи изделия в Руската федерация
Свободната икономическа зона от промишлено-производствен тип „Кашира“ в Московска област