Назад

Регионален форум "Индустрия 4.0 - възможности и предизвикателства" се проведе в Габрово




Регионалният форум "Индустрия 4.0 - възможности и предизвикателства" представи възможностите, които има в Габровска област за МСП за развитие на високотехнологични производства и цифровизацията на индустрията. Кметът на Община Габрово Таня Христова разказа за усилията на общината за развитие на високотехнологичните производства в града, за дейностите за подкрепа на бизнеса и идеите и проектите, по които трябва да работим заедно - Планът за развитие, индустриални зони.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов представи дейностите на БТПП за насърчаване на иновациите. Пример за това е демонстрираната система за 3D сканиране и принтиране. Представени бяха инициативите на Регионален иновационен център "Амбициозно Габрово", на който Габровската търговско-промишлена палата,  Община Габрово и Техническият университет  са съучредители, иновативните възможности за професионална подготовка на кадри за посрещане на новите предизвикателства, които са създадени по проектите ALLCUTE и Career 4.0. По проект ALLCUTE се разработват модули и платформа за преквалификация на инженерните и технически кадри в областта на машиностроенето и мехатрониката по иновативни методи. Платформата по проект Career 4.0 ще даде възможност на младите хора да оценят своите възможности, да набележат цели за развитието си и да получат практическо обучение за развитие на собствена бизнес идея с помощта на ментори. И по двата проекта ГТПП е партньор.

Демонстрирани бяха на място Система за наблюдение на показателите на околната среда и система за 3D сканиране и принтиране на детайли. Системата за наблюдение на показателите на въздуха вече е инсталирана в Габрово с помощта на Регионалния иновационен център и община Габрово. Системата за 3D сканиране и принтиране има разнообразни приложения и предизвика голям интерес. Участниците от страната имаха възможност да посетят и Технологичния парк към Техническия университет Габрово, където е създадена реална възможност за връзка на бизнеса и науката. Пример за това е системата за наблюдение на околната среда, разработването на която стана в лабораториите на парка.

Събитието се проведе хибридно.

Регионалният форум беше част от програмата за отбелязване на 30-годишнината на Габровската търговско-промишлена палата. Участваха и председателите  на много Регионални търговско-промишлени палата от страната, както и председателят на БТПП.