Брой 65 (2320), 05-04-2021
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

GS1 България: Синхронизираме информация за продукти ефективно по целия свят



До средата на тази година ще заработи платформа за продуктово съдържание, сертифицирана по стандарта GS1 GDSN (Глобална мрежа за синхронизация на данни). Тя дава възможност на българските фирми да съхраняват, споделят и синхронизират данни за продуктите си с по-малко допълнителни разходи. GS1 Bulgaria, националното представителство на международната организация GS1, оповести партньорството си с немската софтуерна компания atrify.

Колаборацията е от особено значение за българските фирми. Предложеното решение позволява ефективно управление на продуктовото съдържание и ще помогне на бизнеса в България да посрещне все по-сложните изисквания по отношение на продуктовите данни от страна на потребители, търговски партньори и регулаторни органи. Изборът за присъединяване към решението за продуктова информация и свързаните услуги, базирано на технологията на atrify бе направен след внимателно и задълбочено проучване на действащите в световен мащаб бази данни. Освен в Германия то се използва в Австрия, Белгия и Люксембург, Италия, Испания, Чехия, Словения, Австралия и Нова Зеландия.

Както доставчици, така и търговци на дребно, изразили желание за по-видимо присъствие в международната търговия, ще имат възможност за бързо внедряване на новото GDSN решение. То ще им позволи да увеличат значително международните си продажби при максимално улеснена и сигурна среда чрез предоставяне както на търговците на дребно, така и на потребителите, на точна информация за продуктите.

В решението за България e заложен Глобалния модел на данни GS1 (GS1 Data Model), който предлага стандартизиране на атрибутите – необходимо изискване при обмен на продуктови данни в световен мащаб. Глобалният модел на данни GS1, комбиниран с интуитивните и лесни за ползване уеб приложения на atrify, ще помогнат на българските компании да започнат възможно най-скоро да управляват информацията за своите продукти, без ненужни пречки и забавяне за имплементиране.

Изпълнителният директор на atrify Йохен Мол заяви, че е много доволен от избора на GS1 България да си партнира именно с atrify. „България представлява важен пазар за много германски търговци. Обменът на данни ще бъде по-лесен и по-ефективен за тях, след като вече ще имат на разположение компетентно лице за контакт на място.

В лицето на atrify като наш партньор – вече над две десетилетия фирма надежден доставчик на технологични решения и консултантски услуги на различни национални организации GS1 по цял свят – смятаме, че трябваше да предоставим съвременно решение, отговарящо на специфичните нужди на компаниите, опериращи в България, което ще им помогне да постигнат стандартизиран обмен на продуктови данни" каза Цветан Симеонов, Председател на УС на GS1 България. „За да се избегне многократното въвеждане на информация, вече се работи по максимално улеснената интеграция с мобилното приложение БГ Баркод. Посредством него потребителите ще могат да проверят както и досега легитимността на баркода и да получат информация за продукта, въведена директно от производителя или собственика на марката, и проверена от експертите на GS1 България. Тази интеграция може да е втора голяма стъпка за българския бизнес. "

Тридесет години след внедряването на стандартния GS1 баркод в страната, разработването на GDSN data pool е следваща важна стъпка за консолидирането на стандартите GS1 на местно ниво и адаптирането им спрямо останалата част от глобалната общност GS1. Българските търговци, които са осъзнали нуждата от използване на надеждни и проверени данни за предлаганите продукти, ще се възползват от предимствата на това рационализирано решение за своите разнообразни и постоянно нарастващи нужди от данни.

GS1
е международна неправителствена организация, която разработва и внедрява глобални стандарти и решения, с цел повишаване на ефективността, видимостта и устойчивостта на продуктите в световен мащаб и представлява повече от 2,5 милиона компании извършващи над 6 милиарда трансакции дневно. GS1 България е една от 115 национални GS1 организации, които администрират стандартите и се грижат на правилното им прилагане по страни. Стандартите GS1 създават общ език, който подкрепя оперативната съвместимост между различни системи и бизнес процеси по цял свят.

atrify 
е платформа за продуктово съдържание, която позволява на повече от 20 000 компании в над 50 държави да споделят точно и надеждно съдържание със своите партньори. atrify предлага цялостно портфолио от решения за постигане на прозрачност и съответствие и търговия. atrify е част от GS1 Германия.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Председателят на БТПП взе участие в онлайн дискусионен форум на тема: Образование-наука-бизнес
GS1 България: Синхронизираме информация за продукти ефективно по целия свят
Най-голямата мрежа за продуктови данни в света ще заработи и у нас Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Покана за уебинар „Пазарът на вино в Китай – как да изнасяме успешно“
Организира Търговско-промишлена камара – Пловдив, съвместно с Европалати Още
АНАЛИЗИ, ПРОУЧВАНИЯ
18 на 2 за частния сектор в топ 20 на заплатите по общини
Автор: Петър Ганев, Институт за пазарна икономика Още
БИЗНЕС СРЕДА
Удължава се срокът за изплащане на компенсации по проект „Запази ме”
Сумите за компенсации са допустими до 30.06.2021 г. Още
СТАНДАРТИЗАЦИЯ, СЕРТИФИКАЦИЯ
Уебинар за управление на риска - БДС ISO 31000:2018
16 април 2021 г. от 10:00 часа Още
ИНФОРМАЦИЯ ОТ СТИВ
Фармацевтиката в Казахстан и условия за инвестиции
СТИВ - Нур Султан Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Уебинар „Кръговата икономика ‒ инструмент за бързо възстановяване“
16 април 2021 г., 11.00 - 12.30 ч. Още