Брой 170 (1434), 05-09-2017
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

АНАЛИЗИ, ПРОУЧВАНИЯ

До 70% от стоките в магазините на търговските вериги са от български доставчици


До 70% от стоките в магазините на търговските вериги са от български доставчици, показва анализ на Института за пазарна икономика (ИПИ).

Чуждестранните инвестиции в търговията на дребно в България са 2,6 млрд. лева или 5,8% от общите ПЧИ към края на 2015 г., сочи проучването. В периода между 2005 и 2015 г. когато в страната масово навлизат чуждестранни вериги магазини заетите в търговията на дребно се увеличават с около 12%.

Фирмите с над 250 служители държат 26% от търговията на дребно. Средната брутна месечна заплата в супермаркетите през 2015 г е била 976 лева или над два пъти по-висока от тази в най-малките магазини с до девет продавачи - 449 лева, констатират експертите на института. През 2015 г. търговските вериги са внесли ДДС на стойност около 1,4 млрд. лева и около 170 млн. лева данъци върху труда. Повечето модерни търговски вериги изграждат дългосрочни отношения с местни доставчици - фермери, млеко- и месопреработватели и др. и ги използват в магазините си в другите държави от общността, се твърди в изследването. Това изключвало прекупвачите -доставчици и намалявало естествено цените на продуктите.

Сравнението на годишния темп на растеж (CAGR) на продажбите в отделните сегменти в търговията на дребно показва, че в страната понастоящем най-бурно се развива сегментът на дискаунтърите (25% ръст между 2010 и 2015 г.), следвани от независимите магазини-бензиностанции (8,4%) и хипермаркетите (7,8%). Относително малък спад от /-1,9%/ се наблюдава само при независимите малки хранителни магазини. Ръст от 2,8% има при специализираните магазини за храни/напитки/тютюневи изделия. Причина за него е появата на няколко вериги малки магазини за цигари и алкохол - Лафка (с над 1000 магазина в цялата страна), Relay, One Minute и други по-малки вериги.

България (без София) остава сред частите на Европа с най-ниска покупателна способност, според данни от новия доклад на GfK за развитието на търговския сектор в ЕС за миналата година. Българите пазаруват все по-рядко и в по-големи обеми, е друга тенденция на пазара у нас, отбелязана от ИПИ.

НОВИНИ ОТ БТПП
Н. Пр. г-жа Ирит Лилиан, посланик на Държавата Израел в София, бе официален гост на БТПП
Тя и председателят на Палатата обсъдиха предстоящото посещение до Тел Авив ( 11 – 15 септември 2017) Още
Савина Влахова разговаря с Цветан Симеонов по актуални въпроси, касаещи бранша
От особена важност ще бъде постигането на съответствието на ДДС ставката върху храните с тази в другите страни - членки на ЕС Още
БИЗНЕС СРЕДА
"Подкрепа за предприемачество" - бюджет: 5 млн. лева
Краен срок за кандидатстване: 2 октомври 2017 г. Още
ПРЕПОРЪЧАНО ЧЕТИВО
Мобилни групи от бюрата по труда ще посещават работодатели
Проведени са над 1 400 срещи с работодатели, в резултат на което са заявени над 14 122 свободни работни места Още
АНАЛИЗИ, ПРОУЧВАНИЯ
До 70% от стоките в магазините на търговските вериги са от български доставчици
ИПИ: Близо 1000 лв. е средната заплата в сектора Още
Ръстът на БВП през второто тримесечие е 3.6 на сто
24 149 млн. лв. по текущи цени, показват предварителни данни на Националния статистически институт Още
НОВИНИ ОТ СТИВ
Международен конгрес и Международен панаир „Информатика 2018“ – Куба
Възможност за обмен на информация между професионалисти, научни работници, бизнесмени, представители на правителствата, международни институции Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
10-14 октомври 2017 г. , Делхи - Предстои 5-то издание на форума „Седмица на водата в Индия - 2017“
Основна тема на предстоящия форум е „Вода и енергия за устойчив ръст“ Още