Брой 222 (2228), 18-11-2020
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ЕКОЛОГИЯ, СО2

Хуманитарен отговор на климатичните промениМеждународната федерация на Червения кръст и Червения полумесец публикува Световния доклад за бедствията през 2020 г., който акцентира върху необходимостта от спешни действия за защита на уязвимите общности от въздействието на климатичните промени, както и ясни препоръки за  постигането на тази цел.

Пандемията от COVID-19 показа колко уязвим е светът при настъпването на глобална криза. Но друга, по-голяма катастрофа с опустошителни последици се формира вече в продължение на десетилетия.Човечеството все още изостава в усилията си да се справи с климатичните промени и адаптирането към новите реалности.

Световният доклад за бедствията за 2020 г. със заглавие: „Да се справим заедно с хуманитарните въздействия на климатичната криза“ препоръчва мерки, подпомагащи смекчаването и адаптацията към климатичните промени; гарантиране сигурността на основната инфраструктура (училища, болници, детски и домове за стари хора, стени, електроцентрали и водоснабдителни и санитарни съоръжения); преглед на нормативната база и плановете за управление на риска от бедствия; инвестиране в системи за ранно предупреждение и ранно действие; осигуряване на децентрализиран достъп до финансиране на дейности за адаптиране и управление на риска, особено на местно ниво.

По този повод председателят на БЧК акад. Христо Григоров заяви: „Доброволците и служителите на Българския Червен кръст винаги са оказвали помощ на уязвими групи и засегнати лица от бедствени и кризисни ситуации. Не спират да работят усилено  и сега както за повишаване информираността на населението по отношение разпространението и начините за предпазване от COVID-19, така и по редица големи програми за хуманитарно подпомагане на растящия брой нуждаещи се хора.“

Според акад. Григоров много общности в България са засягани едновременно или последователно от кризи от различен характер. “И именно тук може да се направи много, за да се помогне на хората да се адаптират към проблемите, свързани с климатичните промени и за намаляване на риска от тях. Световният доклад за бедствията дава ясни препоръки как това да бъде постигнато и ние много внимателно ги разглеждаме, за да можем да намерим най-удачния вариант за тяхното приложение в България.”

В съответствие със спецификата в нашата страна, БЧК продължава да развива дейностите си, свързани с: повишаване информираността на различни групи от населението за настоящите и бъдещите хуманитарни въздействия на изменението на климата, вкл. рискa от бедствия; обучение на доброволци и представители на различни групи, вкл. практически обучения и симулации, провеждане на информационни кампании; разширяване съвместните действия с държавните институции, местните власти, медиите.

Линк към Резюмето на Световния доклад за бедствията на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец тук.

НОВИНИ ОТ БТПП
GS1 HEALTHCARE SUMMIT 2020 – Дигитално трансформиране на здравеопазването
На 17 ноември 2020г., онлайн стартира срещата на високо равнище, организирана от Международната организация GS1. В три дни, 521 делегата от 86 държави насочат вниманието си към иновативни проекти в здравеопазването ... Още
„ЗЕЛЕНИ КОРИДОРИ“ в пандемията COVID-19
В Българската търговско-промишлена палата се получава информация за това, че мярката, свързана с часовите коридори за хора над 65-годишна възраст не е в състояние да изпълни целта, за която е създадена. Още
Виртуална среща “Възможности за бизнес между български и сръбски компании“
Българската търговско- промишлена палата и Посолството на Република Сърбия в София организират виртуална среща “Възможности за бизнес между компании от България и Сърбия” в период на трудности и предизвикателства в световен мащаб. Още
ЕКОЛОГИЯ, СО2
Хуманитарен отговор на климатичните промени
Световен доклад за бедствията - 2020 г. Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Участвайте в двустранни срещи в сектор машиностроене и металообработване
EEN към БТПП Ви кани да участвате в ......... Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Оферти за бизнес партньорство от Еnterprise Europe Network
БЮЛЕТИН № 39 18.11.2020г. Още