Назад

Европейският съюз и Индия създават Съвет за търговия и технологии


Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и министър-председателят на Индия Нарендра Моди се споразумяха за създаване на Съвет по търговия и технологии ЕС—Индия по време на срещата си на 25 април в Ню Делхи. Този механизъм за стратегическа координация ще позволи на двамата партньори да се справят с предизвикателствата на пресечната точка между търговията, надеждните технологии и сигурността и по този начин да задълбочат сътрудничеството си в тези области. 

Двете страни се съгласиха, че бързите промени в геополитическата обстановка подчертават необходимостта от съвместен задълбочен стратегически ангажимент. Съветът по търговия и технологии ще осигури политическото ръководство и необходимата структура за привеждане в действие на политическите решения и ще даде възможност за координиране на техническата работа и за докладване на политическо равнище, за да се гарантират изпълнението и последващите действия в области, които са важни за устойчивия напредък на европейската и индийската икономика.

Дори когато честваме 60-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения, ние сме уверени, че споделените ценности и общите интереси на ЕС и Индия са солидна основа за засилване на взаимноизгодното и по-задълбочено стратегическо сътрудничество. Европейският съюз и Индия са свързани от десетилетия на тясно партньорство и са решени да увеличат съвместните усилия за справяне с настоящите предизвикателства и реагиране на геополитическата обстановка. Този Съвет по търговия и технологии ще бъде първият за Индия с който и да е от нейните партньори и вторият за Европейския съюз, след като той създаде такъв съвет със САЩ. Създаването на Съвет по търговия и технологии ЕС—Индия е ключова стъпка към укрепване на стратегическото партньорство в полза на Индия и всички народи в ЕС.