Назад

„Кръговата икономика – предизвикателства и възможности“ – обучението за фирми продължава и през м. май



Започналото пред април безплатно обучение за фирми в страната в рамките на проект “Кръгова икономика за устойчиво бъдеще – гражданското общество в България за Европейския зелен пакт“ ще продължат и през месец май, като ще бъдат включени последните предложения на Европейската комисия по темата. Проектът се изпълнява от Клуб „Икономика 2000“, в партньорство с Българската търговско-промишлена палата  и се финансира по програма  “LIFE”.

Предварителният график за провеждане на семинарите през м. май ще намерите по-долу:

        Дата

                          Място

   Брой планирани     участници

  10.05.2022

  В. Търново

30

  12.05.2022

  Русе

30

 17.05.2022

  Пловдив

30

 19.05.2022

  Смолян

30

 31.05.2022

  София

30

 

Информация за   мястото на провеждане на семинарите и детайлна програма ще намерите на  сайта  на инициативата по проекта „Звезден алианс за кръгова икономика“  https://cestarseed.com/, ниво „Актуално“  .

Заявки за участие  можете да подавате на е-мейл:  veronika@club2000.org , а допълнителна информация ще получите на тел.:  0886 43 45 20.

КОНТЕКСТ

На 30 март 2022 г. Европейската комисия (ЕК) представи  пакет от предложения в рамките на Европейския зелен пакт и Плана за действие за кръгова икономика към Стратегията на ЕС за кръгова икономика от 2020г. Целта е превръщане на устойчивите продукти в норма в ЕС, насърчаване на кръговите бизнес модели и засилване на ролята на потребителите в екологичния преход, както и намаляване на ресурсната зависимост на ЕС. Комисията представи  инструментите за преминаване към реална кръгова икономика в ЕС — отделена от зависимостта от енергия и ресурси, по-устойчива на външни сътресения и зачитаща природата и здравето на хората. Инструментите могат да се обособят в четири основни групи:

- Предложение за Регламент за екодизайн за устойчиви продукти. С него се предлагат  нови правила, с които почти всички стоки на пазара на ЕС да станат по-екологосъобразни, кръгови и енергийно ефективни през целия си жизнен цикъл от етапа на проектиране до ежедневната употреба, промяната на предназначението и края на жизнения цикъл.

- Приетата Стратегия за  устойчиви и кръгови текстилни изделия, с която да се подобри трайността, поправяемостта, повторната употреба и рециклирането на текстилните изделия, да се преодолее проблема с бързата мода, текстилните отпадъци и унищожаването на непродадените текстилни изделия. Текстилната индустрия е една от най-замърсяващите и ресурсоемки индустрии със значителен негативен отпечатък върху околната среда.

- Трето предложение за Регламент има за цел да се стимулира вътрешният пазар на строителни продукти и да се гарантира, че действащата регулаторна рамка за застроената среда е подходяща за постигане на целите ни в областта на устойчивостта, кръговата икономика  и климата.

- И накрая, пакетът включва предложения за нови правила за оправомощаване на потребителите в екологичния преход, така че те да бъдат по-добре информирани относно екосъобразността на продуктите и по-добре защитени срещу заблуждаващите твърдения за екосъобразност. Тези правила се прилагат спрямо трите сектора по-горе, специфично в документа за всеки от трите сектора по-горе.

Повече информация за предложенията можете да намерите на интернет страницата на ЕК:   

https://ec.europa.eu/environment/publications/communication-making-sustainable-products-norm_en

https://energy.ec.europa.eu/ecodesign-and-energy-labelling-working-plan-2022-2024_en

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/fs_22_2016

https://ec.europa.eu/environment/publications/textiles-strategy_en

https://ec.europa.eu/docsroom/documents/49315?locale=bg