Брой 160 (2166), 20-08-2020
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ТЕЛЕКОМУНИКАЦИИ, ТЕХНОЛОГИИ

Умно управление на товари – откриване на нови възможности за българския бизнес


Международно партньорство от научно-изследователски организации, търговски палати и университети има за цел да разработи иновативна платформа за умно управление на товари в рамките на проект SCOPE. Основната цел на проекта е подобряване състоянието на автомобилния транспорт в региона на Балканите и Средиземно море. Албания, България и Гърция си партнират за постигането на този резултат.

Транспортната борса ще предлага лесни и сигурни решения за оптимизиране на бизнес дейности и операции като електронно договаряне на цени и услуги, он-лайн търгове, лесни и бързи запитвания за транспорт, оптимизация на маршрути с цел избягване на празни курсове и други полезни инструменти.

На 2 юли, за достигане до по-широка аудитория и изграждане на информираност, БТПП  организира международна конференция по проекта, по време на която бяха разяснени какви ще бъдат техническите параметри на електронната система. Представители на транспортно-логистичния бранш и академичния сектор обсъдиха ползата от такъв вид дигитални операции и услуги. Всички материали от конференцията са налични на уебсайта на БТПП, раздел проекти, достъпни също така тук.

Към настоящият момент, БТПП е разработила бизнес план за анализ на моделите, необходими за изграждането на основните функционалности на платформата. Документът съдържа и важни препоръки от заинтересовани страни за адаптиране на бъдещата платформа съгласно техните нужди. Документът е наличен тук.

Следващите стъпки са свързани с организирането на демонстрационни сесии за тестване на платформата. БТПП ще осигури участие на 10 представители от бранша, които ще се включат в симулативни предварителни тестове. Демонстрациите са определени да се състоят в гр. Солун, Гърция, но предвид епидемиологичната обстановка, те могат да бъдат проведени и он-лайн.  

За повече информация:

Дирекция „Европейска интеграция и проекти“, БТПП

Ел. поща: projects@bcci.bg

Тел.: 028117556

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Среща между БТПП и Sofia Hotels Management
Събеседниците обсъдиха състоянието на туристическия сектор в България и по-специално хотелския бизнес. Още
ТЕЛЕКОМУНИКАЦИИ, ТЕХНОЛОГИИ
Прогнозират извънредно увеличение на инвестициите в 5G
Предвижданията на анализаторите са, че тази година глобалните вложения в 5G мрежова инфраструктура ще се удвоят. Още
Умно управление на товари – откриване на нови възможности за българския бизнес
Основната цел на проекта е подобряване състоянието на автомобилния транспорт в региона на Балканите и Средиземно море. Още
КОНКУРСИ
Обявени конкурси на ФНИ
Основен национален инструмент за финансиране на фундаментални научни изследвания. Още
ЛЮБОПИТНО
Китай и търговията: разделянето невъзможно
Kогато Китай кихне, Азия се разболява. Представете си какво се случва по време на пандемия! Още
НОВИНИ ОТ ЧЛЕНОВЕТЕ НА БТПП
НОВИ КОМПАНИИ В БТПП
125 години в подкрепа на бизнеса. Още