Брой 83 (2089), 30-04-2020
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

БИЗНЕС И КОРОНАВИРУС

Европейската комисия одобри предложение на Фонд на фондовете в посока облекчаване условията на работа по дяловите инструменти


На 23.04.2020 г. Фонд на фондовете (ФнФ) получи одобрение от Европейската комисия (ЕК) за облекчаване на условията по дяловите инструменти и осигуряване на подкрепа за най-уязвимия сегмент от икономиката, а именно малките и средни предприятия (МСП) и особено стартиращите компании.

Ресурсът за дялови инвестиции, с който Фонд на фондовете разполага, е в размер на  150 милиона евро (приблизително 294 милиона лева), като голяма част от него вече е достъпен за стартъпите и иновативните компании чрез четири инвестиционни фонда. Средствата ще подкрепят 400 фирми в различни фази на бизнес историята им, развиващи  ключови иновации в сферите на биотехнологиите, роботиката, информационните технологии, фармацията и др.

Целта на промяната е да се подкрепят иновативни компании, които имат потенциала да подпомогнат възстановяването на икономиката след кризата и ориентирането й в сектори с висока добавена стойност.

Съобразно решението на ЕК  ресурсът от Фонд на фондовете ще може да достигне до тях по-бързо и при облекчен режим в рамките на тази година. ФнФ работи в посока осигуряване на по-голяма гъвкавост, която да позволи на стартиращите предприятия да продължат своето развитие, дори и в условия на влошена икономическа активност.

На първо място, беше договорено увеличаване на размера на индивидуалните инвестиции до 800 хиляди евро (около 1,6 милиона лева), за които няма да бъде необходимо привличането на допълнителен частен капитал.

Също така, стартъпите , които са изпаднали в затруднено положение след 31.12.2019 г., в следствие от ефектите на пандемията, също биха могли да получат дялово финансиране.

Чрез тези мерки се цели повишаване на перспективите за оцеляване пред стартиращите фирми и МСП, подкрепа за предприемачеството и устойчивите бизнес модели.  

Дялови инвестиции по облекчените условия одобрени от ЕК ще могат да се извършват до 31.12.2020г. през четирите фонда, подкрепени с ресурс от Фонд на фондовете.

 

 

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Възможности за подкрепа и финансиране на малки и средни предприятия
Инструменти и услуги на ЕБВР и Съвета по инвестиции при БТПП Още
Онлайн дискусионен уъркшоп по проект DiVET
Поради големия интерес към обучението БТПП планира и други подобни дискусии Още
БТПП информира за предстоящи уебинари, организирани от Центъра за индустриално сътрудничество ЕС-Япония, май 2020
БЪЛГАРСКИЯТ ПРЕДПРИЕМАЧЕСКИ ДУХ
ЛИЧНОСТИ ОТ ИСТОРИЯТА: Панайот Попов, виден стопански деец на гр. Русе, първи председател на Първата българска търговска камара – Русе, 1890 г.
ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
НСИ: Влошаване на стопанската конюнктура през април във всички наблюдавани сектори
Общият показател на бизнес климата спада под дългосрочната средна стойност за последните 10 г. Още
БИЗНЕС И КОРОНАВИРУС
ЕК одобри исканията на България за временни изключения на правилата в международния автомобилен транспорт
Правителството одобри Програма за портфейлни гаранции в подкрепа на ликвидността на микро-, малки и средни предприятия, пострадали от извънредната ситуация и епидемията от COVID-19
Европейската комисия одобри предложение на Фонд на фондовете в посока облекчаване условията на работа по дяловите инструменти
ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
Министерството на енергетиката предлага за обществено обсъждане проект на промени в Закона за енергийната ефективност
Въвежда се нова схема за задължения за енергийни спестявания Още
БЮДЖЕТ И ФИНАНСИ
ИПИ представя: Международно изследване „Отворен бюджет” за 2019 г.
Автор: Институт за пазарна икономика Още